Projektek a Vaskóhi-fennsík turisztikai fejlesztésére

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke augusztus 6-án munkalátogatáson járt a Béli-hegységben, a Vaskóhi-karsztfennsíkon. A terepszemle célja az volt, hogy feltérképezzék azokat a turisztikai látványosságokat, amelyeket meg megóvhatóak és népszerűsíthetőek olyan projektek révén, amelyeket a Természetvédelmi Területek Országos Hatóságával (ANANP) közösen hajtanak végre.

„Az első állomás a Jókai-barlang volt, amelynek bejáratánál, 42 méteres, látványos vízesés található, ami akkor keletkezik, amikor esik az eső. A barlangban nincs kiépített útvonal. Majd megtekintettük az út mentén elhelyezkedő fennsíkot, amely a Vaskohmező melletti településen található, és egészen Arad megyéig húzódik. A víznyelők a tájat jellemző képződmények. Útközben még felfedezhetőek azok a helyek, ahol a lakosok meszet állítottak elő, az úgynevezett mészkészítők”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A Bihar Megyei Tanács alelnökét a terepszemlén elkísérték Viorel Lascu, Tudor Rus és George Hoțopan barlangászok, Florin Porge, Vaskoh polgármestere, valamint   Gheorghe Neag és Dorin Boca megyei tanácsosok.

Mint ismeretes a Bihar Megyei Tanács augusztus 5-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai elfogadtak négy együttműködési megállapodást a Természetvédelmi Területek Országos Hatóságával (ANANP), annak érdekében, hogy európai uniós finanszírozású projekteket valósítsanak meg közösen.  Az egyik protokollum a Vaskóhi-karsztfennsíkra vonatkozott.

A Bihar Megyei Tanács feladata lesz a finanszírozási kérelmek kidolgozása és a szükséges előtanulmányok (hatástanulmány, az erdősítésre és a rétek helyreállítására vonatkozó) elkészítése a védett területek esetében. Az ANANP, mint vezető partner biztosítja a technikai és logisztikai hátteret a finanszírozási kérelmek kidolgozásához, és benyújtja a pályázatokat az Európai Alapok Minisztériumánál.

Előző Ideiglenes menedzser a Körösvidéki Múzeum élén

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor
Schimbă dimensiune caractere
Contrast