Contact

Rakományterminált építenek a nagyváradi repülőtéren

Itthon > Uncategorized > Rakományterminált építenek a nagyváradi repülőtéren

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Florin Birta, Nagyvárad polgármestere a június 29-i sajtótájékoztatón bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek egy rakományterminál építésére a nagyváradi repülőtéren.

A beruházásra szánt terület 14,4 hektár, erre a célra a földterület még 2013-bant átkerült a Honvédelmi Minisztérium kezeléséből a Bihar Megyei Tanácséba, a 843/2013. számú kormányhatározat alapján. Azzal a  feltétellel, hogy a projekt 10 éven belül megvalósuljon, ellenkező esetben a terület újból a szakminisztérium kezelésébe kerül.

A Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Nagyváradi Repülőtér Önálló Ügyvitelű Vállalat, valamint a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) együttműködési megállapodást köt egymással egy cargo-terminál építésének céljából.

A megyei önkormányzat biztosítja a beruházás kivitelezéséhez szükséges területet és megszervezi a közbeszerzési eljárást, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal pedig adókedvezményeket nyújt a beruházások támogatásának érdekében. A váradi repülőtér vállalja, hogy a rakománytermináltól új kifutópályát hoz létre a le- és felszállópályához, az ADLO pedig biztosítja a közutakhoz való csatlakozást, és az Eurobusiness II. számú Ipari Park közüzemi rendszeréhez való hozzáférést.

„Erre a beruházásra, amelyet meg akarunk valósítani szükség van Nagyvárad és Bihar megye további fejlesztésének érdekében,  a logisztikai és csatlakozási előnyök döntő fontosságúak abban a tekintetben, hogy a térségben lévő cégek légi úton szállítják majd azon alkatrészek egy részét, amelyeket a termelési folyamat során szükségesek. A Bihar Megyei Tanács a szükséges földterületet biztosítja, és egy magáncég végzi a beruházást a következő két évben. Terveink szerint a júliusi megyei soros tanácsülésen hagyjuk jóvá a közbeszerzési eljárásra vonatkozó dokumentációt, augusztus elején pedig meg lehet hirdetni a tendert. Reméljük, hogy szeptember első felében legalább egy fontos cég jelentkezik, hogy megépítse a cargo-terminált, így 2023-ban elkészül a kifutópálya, a repülőgépek parkolóhelye és a csarnokok legalább egy része”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

            A Bihar Megyei Tanács június 30-i rendes gyűlésének napirendi pontjai között szerepel az együttműködési megállapodás elfogadására vonatkozó határozattervezet.

Prezentare - Plan situatie TERMINAL CARGO ORADEA
Előző Önkéntesség a tiszta környezetért

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor