Contact

Régészeti kutatások zajlanak Bihar körgyűrűjének nyomvonalán

Itthon > Uncategorized > Régészeti kutatások zajlanak Bihar körgyűrűjének nyomvonalán

Tavaly október végén kezdődtek el Bihar község körgyűrűjének kivitelezési munkálatai. Az építési területen öt régészeti lelőhelyet tártak fel, a nyomvonal ugyanis a Bihari földvár közelében halad el. E hét elején kezdődtek el a régészeti kutatások.

„A kutatást a Körösvidéki Múzeum régészei végzik, a földmunkák esetében pedig a kivitelező cég munkatársai dolgoznak a régészek felügyeletével. Mivel vizsgált lelőhelyek a Bihari földvár közelében vannak, így azok az újkőkori , bronzkori és középkori településekre utalhatnak .A becslések szerint a régészeti kutatások márciusban fognak befejeződni. A régészeti lelőhelyek megtalálása után le kellett állítani a kivitelezési  munkálatok, addig, amíg a kutatások be nem fejeződnek. Bihar község körgyűrűjének építési munkálatai tavasszal fognak folytatódni”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Bihar község körgyűrűje két szakaszból áll, amelynek teljes hossza 8,7 kilométer lesz. Az 5,6 kilométeres hosszú első szakasz, a tulajdonképpeni körgyűrű kikerüli Bihar községet, a 3,1 kilométeres második szakasz pedig összeköti Hegyközpályit a leendő körgyűrűvel.

A munkálatok elvégzésével a Dumexim és a Consorzio Stabile EBG Group cégekből álló konzorciumot bízták meg. A szerződés értéke66.363.616,76 lej áfával együtt.  „A Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei utak bővítése- 3. szakasz” elnevezésű beruházás kivitelezésének időtartama 18 hónap a munkálatok megkezdésétől számítva, amelynek időtartama nőni fog a régészeti kutatások befejezésének függvényében,

Az új út a „Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei úthálózat bővítése” elnevezésű projekt részét képezi,  finanszírozását vissza nem térítendő európai uniós pénzforrásokból biztosítják, a 2021-2027 Regionális Operatív Program keretéből.

Mint ismeretes a nagyváradi agglomerációban további négy körgyűrű építése zajlik: Fugyivásárhelyen, ahol az elkerülő út hossza 5,8 kilométer lesz, Biharszentandráson (5 kilométer), Váradszentmártonban (8 kilométer) és Nagyürögdön (8,4 kolóméter hosszú).

A Bihar Megyei Tanács jelenleg  nyolc új elkerülő út megvalósításán dolgozik Bihar megyében, amelyek hosszúsága összesen 68 kilométer. Ezek a következőek: 

  • Élesd körgyűrűje – 5,8 km
  • Belényes körgyűrűje – 9,3 km
  • Biharszentandrás körgyűrűje – 5 km
  • Nagyürögd körgyűrűje – 8,4 km
  • Váradszentmárton körgyűrűje – 8 km
  • Fugyivásárhely körgyűrűje – 5,8 km
  • Bihar község körgyűrűje – 8,7 km
  • Nagyvárad metropolisz körgyűrűje, amelynek hossza 17 km.

Előző Aláírták a finanszírozási szerződést a volt pénzügyi palota felújítására

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor