Contact

Régészeti leletek Bihar körgyűrűjének nyomvonalán

Itthon > Uncategorized > Régészeti leletek Bihar körgyűrűjének nyomvonalán

A Bihar község körgyűrűje nyomvonalának mentén végzett régészeti kutatások nyomán hat lelőhelyet fedeztek fel. Eddig négy régészeti lelőhelyen fejeződtek be a munkálatok, március végéig pedig a  másik két lelőhely esetében is lezárul a kutatás.

A kutatásokat a Körösvidéki Múzeum régészeti tárának múzeológusai végzik. A felfedezett leletek között a különböző történelmi korokból származó tárgyak, illetve azok darabjai, valamint településnyomok találhatóak.

Az eddig feltárt régészeti leletek a különböző korszakok településeihez (falvaihoz) köthetőek, mint például a késő neolitikum , a késő bronzkor (Kr. e. 1400-1100), egy dák-szarmata település (Kr. e. a 2. század elején), egy 9-10. századi település, és egy 16-17 századi falu. A megtalált tárgyak darabjait a Köröscidéki Múzeumban tárolják.

A  kivitelezők a régészeti kutatások által nem érintett területeken folytatják a munkát. Tavaly október végén kezdődtek el Bihar község körgyűrűjének kivitelezési munkálatai.

Bihar község körgyűrűje két szakaszból áll, amelynek teljes hossza 8,7 kilométer lesz. Az 5,6 kilométeres hosszú első szakasz, a tulajdonképpeni körgyűrű kikerüli Bihar községet, a 3,1 kilométeres második szakasz pedig összeköti Hegyközpályit a leendő körgyűrűvel.

A munkálatok elvégzésével a Dumexim és a Consorzio Stabile EBG Group cégekből álló konzorciumot bízták meg. A szerződés értéke66.363.616,76 lej áfával együtt.  „A Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei utak bővítése- 3. szakasz” elnevezésű beruházás kivitelezésének időtartama 18 hónap a munkálatok megkezdésétől számítva.

Az új út a „Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei úthálózat bővítése” elnevezésű projekt részét képezi, finanszírozását vissza nem térítendő európai uniós pénzforrásokból biztosítják, a 2021-2027 Regionális Operatív Program keretéből.

Mint ismeretes a nagyváradi agglomerációban további négy körgyűrű építése zajlik: Fugyivásárhelyen, ahol az elkerülő út hossza 5,8 kilométer lesz, Biharszentandráson (5 kilométer), Váradszentmártonban (8 kilométer) és Nagyürögdön (8,4 kolóméter hosszú).

A Bihar Megyei Tanács jelenleg  nyolc új elkerülő út megvalósításán dolgozik Bihar megyében, amelyek hosszúsága összesen 68 kilométer. Ezek a következőek: 

  • Élesd körgyűrűje – 5,8 km
  • Belényes körgyűrűje – 9,3 km
  • Biharszentandrás körgyűrűje – 5 km
  • Nagyürögd körgyűrűje – 8,4 km
  • Váradszentmárton körgyűrűje – 8 km
  • Fugyivásárhely körgyűrűje – 5,8 km
  • Bihar község körgyűrűje – 8,7 km
  • Nagyvárad metropolisz körgyűrűje, amelynek hossza 17 km.
Előző Jól haladnak a metropolisz-körgyűrű kivitelezési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor