Contact

Rekordsúlyú szállítmány a megyei utakon

Itthon > Uncategorized > Rekordsúlyú szállítmány a megyei utakon

A Bihar Megyei Tanács Szállításügyi Osztálya szeptember 1-jén közös akciót hajtott végre a közlekedési rendőrséggel annak érdekében, hogy ellenőrizzék, a teherfuvarozók betartják-e a rakományok méretére és súlyára vonatkozó törvényes előírásokat.

Az ellenőrző akcióra a 108I jelzésű megyei úton került sor, és egy rekordfogást eredményezett.  Egy építkezési homokot szállító kamion 104,37 százalékkal lépte túl a megengedett rakománytömeget és több mint 10 tonnával a jármű súlyát.

A törvény szerint a dupla tengelyes teherjármű legfeljebb 16 tonna súlyú rakományt szállíthatott volna, azonban az ellenőrzés során 32,7 tonnát mértek. A jármű össztömege 52 tonna volt, a teherautó maximális terhelése azonban 41 tonna, és a törvény alapján 30 tonna súlyú rakományt szállíthat a közutakon. Ráadásul a szállítmányozó nem rendelkezett fuvarengedéllyel.

 „Az ilyen típusú túlsúlyos szállítmány jelentős és visszafordíthatatlan mértékben károsítja az útburkolatot és annak több rétegét. Ugyanakkor a teherjármű súlyát több mint 10 tonnával meghaladó súly szállítása esetén irányíthatatlanná válhat. Az a legnagyobb veszély, hogy a fékrendszer meghibásodik és a jármű kontrollálhatatlanná válik. A jármű felfüggesztési rendszerét nem ilyen túlsúlyos tömegre tervezték, ezért meghibásodás esetén a járművek kormányrendszere elromlik, így irányíthatatlan lesz.  Fontos megjegyezni, hogy ilyen rakománytömegnél a jármű féktávolsága exponenciálisan nő, több mint kétszerese lesz a normál féktávolságnak. Ez pedig tényleges veszélyt jelent a közúti közlekedésben résztvevők számára”, közölte Vlad Gaje, a Szállításügyi Osztály munkatársa.

Ebben az esetben a megyei önkormányzat szállítmányozással foglalkozó osztálya 20 ezer lejes bírságot szabott ki. A közlekedési rendőrség pedig 9 ezer lejes büntetést rótt ki és hat hónapra bevonta a jármű forgalmi engedélyét és a rendszámtáblákat. 

A Bihar Megyei Tanács rendelkezik egy mobil mérleggel és 32 méréstanilag jóváhagyott és ellenőrzött ponttal, ami a járművek úton történő mérlegeléséhez szükséges. Az ellenőrzést a megyei úton haladó, vagy az ott megálló jármű esetében végzik el, úgy hogy a legközelebbi mérési pontig kísérik.

Az 1993. augusztus 28-án elfogadott 43. számú rendelet szabályozza a megengedett maximális súlyt, a jármű típusától és az út teherbírásától függően.

Előző <strong>Európai uniós forrásokból hosszabbítják meg a nagyváradi repülőtér kifutópályáját</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor