Contact

Románia-Magyarország határon átnyúló együttműködési kulturális projektek

Itthon > Uncategorized > Románia-Magyarország határon átnyúló együttműködési kulturális projektek

A Bihar Megyei Tanács szeptember 26-i azonnali rendkívüli gyűlésén a képviselő-testület tagjai jóváhagytak két határon átnyúló projektet, amelyek a Körösvidéki Múzeumra, a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárra és a Nagyváradi Állami Filharmóniára vonatkoznak, együttműködve magyarországi kulturális intézményekkel. 

Az első projekt, amelynek elnevezése, „Digitális kulturális központok a román-magyar határon átnyúló övezetben”-CultureHub. Ez esetben a Körösvidéki Múzeum (vezető partner) és a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár működik együtt, harmadik félként pedig a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum csatlakozik hozzájuk. A projekt elszámolható értéke 2.468.617,90 euró.

A nagyváradi múzeumnak 1.554.822,90 eurót különítettek el áfával együtt (amiből a Bihar Megyei Tanács önrésze 31.096,46 euró), a megyei könyvtárnak pedig 573.795 euró jut áfával együtt (a Bihar Megyei Tanács hozzájárulása 11.475,90 euró).  

A Körösvidéki Múzeum egy digitális platformot, egy honlapot és egy interaktív applikációt fejleszt ki, virtuális kiállításokkal. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeummal közösen kulturális eseményeket fognak szervezni.

A Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár pedig a szépirodalmi művekhez való hozzáférést kívánja elősegíteni, azáltal, hogy öt vidéki településen mobilegységet alakít ki , valamint működtetni fog egy autóbuszban berendezett mozgókönyvtárat is.

A második projekt elnevezése „A Cantata Profana Fesztivál-határon átnyúló kezdeményezés a kultúra szerepének növelésére a helyi fejlődés érdekében”. A projekt vezető partnere a Nagyváradi Állami Filharmónia, partnere pedig a debreceni Kodály Filharmónia.

A projekt elszámolható összértéke 2,5 millió euró áfával együtt, ebből az összegből 1,25 millió euró jut a Nagyváradi Állami Filharmóniának, a Bihar Megyei Tanács önrésze pedig 25 ezer euró.

A két kulturális intézmény közösen rendezi meg a Cantata Profana Fesztivált. A projekt keretében a Nagyváradi Állami Filharmónia  hangszereket fog vásárolni 650 ezer euró értékben és az intézmény tevékenységéhez szükséges eszközöket, felszereléseket szerez majd be 100 ezer euró értékben.

Mindkét projekt finanszírozására vonatkozó pályázatot szeptember 27-én nyújtják be az Interreg IV- Románia-Magyarország Program kapcsán, a következő kiírás szerint: Első felhívás/P2 célkitűzés- Együttműködés a határon átnyúló szociális inkluzió és szorosabb együttműködés elősegítésére Románia és Magyarország között/RSO 4.6- A kultúra és a fenntartható turizmus szerepének növelése a gazdasági fejlődésben, a társadalmi befogadásban és a szociális innovációban.

Előző Jól haladnak a váradi reptér kifutópályája meghosszabbításának munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor