Az Ecolect Csoport Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület (ADI) együttműködve a Bihar Megyei Tanáccsal, a hulladékgazdálkodással foglalkozó szolgáltatókkal, valamint a Bihar megyei Tanfelügyelőséggel, azt tervezi, hogy a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas szeméttartókat biztosít majd a megyében lévő iskoláknak, hogy minden tanteremben legyenek ilyenek. 

Ezzel kapcsolatban Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és az Ecolect Csoport elnöke, valamint Horea Abrudan, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője videokonferenciát tartottak a megyében lévő valamennyi állami tanintézmény igazgatójával.

Az osztálytermekben három vagy négy darab tíz literes szemetesládát helyeznének el a következő típusú hulladékok gyűjtésére: újra nem használható hulladékok, műanyag és palack, papír és karton, és/vagy biológiailag lebomló hulladék.

Minden tanintézményt el lehetne látni egy biológiailag lebomló termékeket komposztáló berendezéssel, amely tevékenységeknek gazdasági és oktatási szerepe is lehet. Ezeket a hulladékokat komposztálják, így a tanintézmények körüli zöld övezetek esetében lehetne felhasználni azokat.

„Az ebben az időszakban végzett elemzésünk azt mutatja, hogy a Bihar megyei tanintézmények és a köztisztasági tevékenységet ellátó szolgáltatók közötti jogviszony nem egységes, a hulladékokat sem egységesen gyűjtik össze. Többször előfordult, hogy a diákok nem végzik szelektíven a hulladékgyűjtést az osztálytermekben, így pedig nagyobb mennyiségű reziduális szemét gyűl össze, amely több pénzbe kerül az iskoláknak. Az is megtörténik persze, hogy a diákok szelektíven tárolják a szemetet a tantermekben, azonban a hulladékkezeléssel foglalkozó szolgáltatók egyben gyűjtik össze.  Az is tény, hogy Bihar megyében nincs mindenhol azonos típusú hulladéktároló. Ezeket a szempontokat figyelembe véve kezdeményeztük ezt a projektet, amely révén az Ecolect Csoport és a szemétszállító cégek finanszírozzák, hogy valamennyi iskola számára azonos típusú szeméttárolókat biztosítson, valamint egységes hulladékgyűjtő- és tároló eljárást alkalmazzon az egész megyében. Szeretnénk csökkenteni a tanintézmények kiadásait, és ami a legfontosabb, hogy a helyes hulladékgyűjtés elsajátítására neveljük a gyermekeket. A kicsik közreműködésével hatással lehetünk a szüleikre és nagyszüleikre is”, közölte Mircea Mălan, az Ecolect Csoport elnöke.

„Ez egy olyan projekt, amely mindenki számára hasznos volna, a tanintézmények számára anyagi szempontból, a diáknak pedig oktatási szempontból, valamint a helyi közösség érdekeit is szolgálná. Együttműködünk a tanintézményekkel, szem előtt tartva mindegyik sajátosságát, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat a projekt megvalósítására”, közölte Horea Abrudan főtanfelügyelő. 

A következő napokban a megyében működő tanintézmények jelentést küldenek az iskolákban található helyiségek számáról.

Ugyanakkor a megyében lévő települések polgármestereivel is egyeztetések lesznek ebben a témában.

Colectare in scoli 5Colectare in scoli 3Colectare in scoli 1

Előző Terepszemlét tartottak a leendő Multifunkcionális Kulturális Központ helyszínén

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor
Schimbă dimensiune caractere
Contrast