Contact

Terepszemle az Erdélyi-szigethegység turisztikai fejlesztésének érdekében

Itthon > Uncategorized > Terepszemle az Erdélyi-szigethegység turisztikai fejlesztésének érdekében

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke helyszíni látogatást tett az Erdélyi-szigethegységben, amelyen még részt vett Adi Croitoru, a Természetvédelmi Területek Országos Hatóságának (ANANP) elnöke, Teodor Suciu, a Bihar megyei Erdészeti Hivatal vezetője, a térségben lévő községek polgármesterei, valamint a turisztikával és az európai uniós alapok lehívásával foglalkozó helyi szakértői csoport tagjai

Először Bihardobrosd községben, a Vida-tó területén jártak, amely Európában egyedülálló, a tölcsér formájú víznyelő miatt. Florin Coposszal,  a község polgármesterével együtt megbeszélték az övezet fejlesztési és megőrzési lehetőségeit. Két célkitűzés magvalósításáról volt szó, egy kemping létrehozásáról, valamint a nemzeti fontosságú természetvédelmi területté nyilvánított Hévízi barlang fejlesztéséről.

A küldöttség Biharkaba községben, Corina Ene polgármester asszonnyal közösen felkereste a Szohodol-szurdokban lévő különleges forrást. A víz feloldja a mészkövet, amely aztán lerakódik a mohára, fára és levelekre, amelyek megkövesednek. A Bihar Megyei Tanács kezdeményezni fogja, hogy a forrást megyei jelentőségű természeti  műemlékké nyilvánítsák.

A terepszemle Biharrósa községben folytatódott, amelynek területén sok karsztos felszíni forma van, a községben található Európa egyetlen rendbetett kalcitkristályokkal rendelkező barlangja. Egy másik idegenforgalmi lehetőségekkel rendelkező övezet, amelyet megtekintettek, az a Sólyomkővár községben lévő Șes hegység volt.

„A terepszemlét követően néhány javaslat fogalmazódott meg konkrét Bihar megye projektek megvalósítására. Fejleszteni akarjuk megyénk turisztikai infrastruktúráját, úgy hogy természeti környezetünket megóvjuk. Céljaink között szerepel a barlangok, kempingek, kerékpárutak rendbetétele, illetve kialakítása, valamint az ellenőrizetlen módon terjedő páfrányok elburjánzásnak megakadályozása, csökkentve a legelők területét. Létezik egy európai uniós finanszírozási keret is, amelynek célja a védett területeken lévő növények és állatfajok védelme”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Comuna Dobresti 2
Előző Munkatalálkozó a székelyhídi tanuszodánál

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor