Contact

Természetvédelmi oktatóközpontokat hoznak létre Bihar megyében

Itthon > Uncategorized > Természetvédelmi oktatóközpontokat hoznak létre Bihar megyében

Bihar megye egyik fejlesztési irányvonala, a térség turisztikai lehetőségeinek fejlesztése, amely egyaránt fontos a Bihar Megyei Tanács és a Bihar megyei lakosok számára. A Bihar Megyei Tanács olyan projekteket kezdeményez, amelyek ezt a célkitűzést szolgálják, megteremtve a minőségi turizmus feltételeit. Ugyanakkor ezen projektek erősítik a természeti környezet iránti tisztelet.

A Bihar Megyei Tanács június 10-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület tagjai  jóváhagyták az öt ökológiai projekt műszaki-gazdasági mutatóit, amelyeket a Természetvédelmi Területek Országos Hatóságával (ANANP) partnerségben valósítanak meg.

Környezetvédelemmel foglalkozó kutató és oktató menedzsmentközpontokat létesítenek négy községben, Vársonkolyoson, Bihardobrosdon, Réven és Sólyomkőváron, valamint a biológiai sokszínűség tanulmányozásával kapcsolatos övezetet alakítanak ki Barátkán.

„Az épületek természetes anyagokból, fából és kőből készülnek majd. Nem végleges egyik építmény sem. Az épületeket nagyméretű csavarokkal rögzítik, amelyek ténylegesen a földbe kerülnek, és ezekre helyezik az egyes épületrészeket.  Ezeket a projekteket továbbiak egészítik ki, amelyek a közeljövőben fognak elkészülni. Ezek esetében jóváhagyjuk majd a hatástanulmányokat is”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Vársonkolyos községben, a Nagy Magyar és a Szelek barlangok térségében lesz elhelyezve négy pavilon, egy főépület, amelyben egy konferenciatermet, zuhanyzókat, mosdókat és irodahelyiségeket alakítanak ki. Egy kempinget is létesítenek, amely 57 sátor befogadására lesz alkalmas. A tervek szerint korszerűsítik a Nagy Magyar barlang kivilágítását.  Ezek mellett egy parkolót is kialakítanak, hogy korlátozzák a barlangok autóval való megközelítését. A beruházás értéke eléri a 2,9 millió lejt.

Bihardobrosd községben lévő Vida-tónál egy főépületet és négy pavilont létesítenek, valamint kialakítanak egy kempinget, ahol 74 sátorhely lesz. A beruházás értéke 1,6 millió lej. Ezenkívül egy másik projekt elkészítésén is dolgoznak.

„Ez esetben egy olyan projektet készítünk, amely a Vida-tó biológiai minőségi sokszínűségének megteremtését helyezi előtérbe. Ez pedig feltételezi az alapos parti víztisztítást, ugyanis jelenleg a tó 75 százaléka üledékes”, fűzte hozzá Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A projekt szerint Rév község esetében, a Sebes-Körös szurdokvölgyének bejáratánál egy 100 férőhelyes parkolót alakítanak ki. Továbbá egy környezetvédelemmel kapcsolatos kutató és oktató menedzsmentközpontot, nyolc pavilont építenek, valamint egy kempinget is létesítenek, ahol 107 sátorhely lesz.  A beruházás értéke 2,1 millió lej.

Sólyomkővár községben a polgármesteri hivatal 7 hektáros telket biztosított a projekt kivitelezésére. Ez esetben 13 kisebb építményt létesítenek 4-4 férőhellyel és közművesítéssel ellátva. Emellett létrehoznak egy főépületet konferenciateremmel, étkezővel és irodahelyiséggel. Továbbá egy mesterséges tó kialakítása is tervben van, a térségben élő hal- és békafajok védelmének érdekében. A sólyomkővári projekt értéke 4,3 millió lej.

A Barátka községben megvalósítandó projekt értéke 1,9 millió lej, és magába foglalja a biológiai sokszínűség tanulmányozására alkalmas övezet kialakítását, egy főépület és pavilonok létesítését, valamint egy kemping létrehozását.

Mind az öt projektet európai uniós forrásokból fogják finanszírozni, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből.

A Bihar Megyei Tanács, a Természetvédelmi Területek Országos Hatóságával (ANANP) partnerségben több projektet valósít meg a természetvédelmi övezetekben. Minden projektnek van egy jóváhagyott menedzsmentterve, ugyanis csak ez esetben jogosultak európai uniós finanszírozás lehívására.

Előző     Elfogadták a metropolisz-körgyűrű hatástanulmányát

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor