Contact

Tervezési szakaszba lép az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útra vonatkozó beruházás

Itthon > Uncategorized > Tervezési szakaszba lép az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útra vonatkozó beruházás

Az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út megvalósításával kapcsolatos projektet két szakaszra osztották a vissza nem térítendő  pályázati finanszírozás alapján.

Ennek kapcsán a Bihar Megyei Tanács az április 12-i rendkívüli ülésén jóváhagyta az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR), valamint a Bihar Megyei Tanács, az Arad Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és az Aradi Polgármesteri Hivatal közötti partner-megállapodást.  

A megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv elkészítését a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakra vonatkozó külső forrásokból finanszírozzák, a kivitelezési munkálatokat pedig a 2021-2027 közötti Ágazati Operatív Program szállításügyekre elkülönített alapjából. 

„Valószínűleg e hónap végéig aláírjuk az uniós finanszírozási szerződést az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út  műszaki tervének és hatástanulmányának kidolgozására. A projekt értéke mintegy 11 millió euró, amelyet a 2014-2020 Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretéből támogatnak,közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A négysávosra tervezett út hossza 120,1 kilométer lesz. A projekt szerint összeköttetést alakítanak ki Nagyszalontával (Bihar megye), amely egy 5 kilométeres útszakasz lesz, az Araddal kapcsolatot teremtő rész hossza 3 kilométer lesz, valamint a magyarországi határátkelőhöz (Nagyszalonta-Békéscsaba) vezető összekötő út pedig 9,85 kilométer. Az út teljes hossza eléri a 138 kilométert.

Mint ismeretes a projekt megvalósíthatósági tanulmányát 2022. decemberében fogadták el, a beruházás jelenleg a tervezés szakaszában van. A munkálatok kivitelezésénél három szakaszt állapítottak meg a következők szerint: Nagyvárad-Nagyszalonta, Nagyszalonta- Kisjenő, valamint Kisjenő – Arad.  A megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt becsült összértéke 10,7 milliárd lej, azaz 10.710.315.053,99, lej áfával együtt.

A négy önkormányzat (a Bihar Megyei Tanács, az Arad Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és az Aradi Polgármesteri Hivatal) által eddig kifizetett összegeket európai uniós alapokból fogják visszakapni.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke kifejtette: „Terveink szerint e hónap végéig benyújtjuk a környezeti dokumentációt. Június végéig elkészül a műszaki terv, ezt követően pedig közbeszerzési eljárást hirdetünk meg a munkálatok kivitelezésére.”

Előző <strong>Felüljárót építenek Fugyivásárhely Kolozsvár felőli kijáratánál</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor