Contact

Több ezer hívő vett részt a „Fényt a fényből” elnevezésű húsvéti koncerteken

Itthon > Uncategorized > Több ezer hívő vett részt a „Fényt a fényből” elnevezésű húsvéti koncerteken

Eddig több ezer hívő vett részt az ortodox húsvéti ünnepek alkalmából szervezendő koncerteken, amelyeket a „ Fényt a fényből” elnevezésű projekt keretében tartottak meg.

A nagyváradi nyitórendezvényen több mint 1.800 néző vett részt, amelyre április 4-én került sor az Antonio Alexe sportcsarnokban. Ezen fellépett a bukaresti pátriárkai székesegyház TRONOS elnevezésű kórusa, amely az ország egyik legismertebb bizánci zenét játszó együttese, valamint Maria Coman, Antonela Ferche – Buțiu, Alexandra Chira és Elena Buda.

A koncertről felvételt készített a Román Televízió (TVR), amelyet május 3-án, ortodox nagypénteken fognak sugározni.

A legtöbben, több mint 5 ezren vettek részt az Izbuci kolostorban tartott rendkívüli koncerten, amelyre április 7-én került sor.

Fő célkitűzésünk, hozzájáruljunk ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat. Az anyagi jólétük érdekében különféle projekteket valósítunk meg, de a lelki jólétük biztosítására is odafigyelünk. Ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk, különleges figyelmet szentelünk a hagyományos kultúrára, a helyi népszokásokra, és azokra az értékekre, amelyek bihari lakosként és románként is jellemeznek bennünket. Ezért igyekszünk megteremteni a húsvéti ünnep sajátságos hangulatát, azáltal is, hogy Bihar megye minden térségében koncerteket szervezzünk”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Nagyvárad mellett eddig az Izbuci kolostorban, Köröskisújfalun, Doborcsányban, Margittán, Tenkén, Mezőtelegden, Élesden és Fugyivásárhelyen tartottak rendezvényeket. A margittai, tenkei és élesdi koncerteken több tucat gyermekekből álló csoport lépett fel, a környékbeli egyházközségek papjainak és a tanárok irányításával.

Az immár második alkalommal tartandó „Fényt a fényből” elnevezésű húsvéti koncertsorozat  kezdeményezője és szervezője a Bihar Megyei Tanács, partnerségben a Bihar Megyei Kulturális Központtal, a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, a Nagyváradi Ortodox Püspökséggel, a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökséggel, valamint más felekezetek egyházközségeivel. A koncerteken népzenészek, gyermekek, komolyzenei előadóművészek, templomi kórusok lépnek fel, amelyeken a húsvéti ünnepkörre jellemző énekeket adnak elő a megye minden térségében.

A koncertsorozat április 28-ig, ortodox virágvasárnapig tart.

A koncertek programja a következő:

  • Április 18.: Ifjúsági konferencia Nagyszalontán;
  • Április 19.: 18 óra – Barátkai kultúrotthon;
  • Április 20.: 18 óra– Kerpenyédi ortodox templom;
  • Április 21.: 12 óra– Biharrósai ortodox templom; 15 óra– Biharlonkai ortodox templom; 17 óra– Vaskohsziklási Szentháromság ortodox templom;
  • Április 23: 12 óra– Tatarosi ortodox templom; 19 óra – Nagyürögdi ortodox templom;
  • Április 25: 18 óra – Jánosdi kultúrház, Madarász község;
  • Április 26.: 18 óra– Bihardobrosdi multifunkcionális terem;
  • Április 27.: Rendkívüli koncert a nagyváradi görögkatolikus székesegyházban;
  • Április 28.: 11:30 óra – Vársonkolyosi ortodox templom; 12 óra- Belényesforrói ortodox templom, Belényesújlak község; 16 óra– Almaszegi ortodox egyházközség, Papfalva község; 18 óra – Margittai kultúrház.
Előző Kijelölték  a margittai ipari park kivitelezőjét

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor