Contact

Több mint 30 millió eurós uniós finanszírozást nyert el a nagyváradi repülőtér

Itthon > Uncategorized > Több mint 30 millió eurós uniós finanszírozást nyert el a nagyváradi repülőtér

A Nagyváradi Repülőtér Rt. utastermináljának bővítésére vonatkozó pályázatot nyertesnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy európai uniós finanszírozásban fog részesülni. Ezt Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke jelentette be a december 22-én magtartott sajtótájékoztatón.

December 21-én arról értesítették a Nagyváradi Repülőteret, hogy az utasterminál bővítésére vonatkozó dokumentációt átvizsgálta az illetékes hatóság, és nyertesnek nyilvánította.  Úgy gondoljuk, hogy az új év kezdetéig alá lehet írni a váradi repülőtér utasterminál bővítésére vonatkozó finanszírozási szerződést, ily módon a jövő év végéig elkészülhet ez a beruházás. Ez egy nagyon rövid határidő, de ez az utolsó esély a repülőterek fejlesztésére fordítható európai uniós alapok lehívására”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A T1-es terminél bővítésénél figyelembe vették, hogy az alkalmas legyen 400 utas egy időben történő befogadására, távozáskor vagy érkezéskor. A járatokat négy fő csoportra osztották: érkezés/indulás a schengeni országok esetében és érkezés/indulás a nem schengeni országoknál. Az úgynevezett VIP-járatok esetében másodlagos rendszert fognak alkalmazni az érkező/induló járatok esetében. Ily módon óránként 800 utast tudnak fogadni érkezéskor és távozáskor, mind a hazai, mind a nemzetközi járatok esetében.

Az új épületek nem lesznek emeletesek, bizonyos övezetekben lesznek csak emeletek vagy félemeletek. Építenek üzlethelyiségeket, irodákat az alkalmazottaknak, valamint az reptéri ellenőrzést végző hatóságok munkatársainak, mint például a határőrök, a vámosok, a hírszerző szolgálat emberei.

A projekt értelmében az új utasterminált 2.925 négyzetméterről mintegy 12.500 négyzetméterre fogják bővíteni. 

A beruházás még magába foglalja a terminál előtti lebetonozott rész bővítését, hogy megkönnyítse az utasok, a repülőtéri dolgozók, valamint a légikikötőben használt gépjárművek közlekedését, bővítik az összekötő utakat és a parkolót is, amely 320 jármű befogadására lesz alkalmas. Egy jégtelenítésre használható berendezést is vásárolnak.

A „ Nagyváradi Repülőtér 1. számú utastermináljának bővítése és hatékonyságának növeléseelnevezésű projekt összértéke  212.844.709,50 lej áfával együtt. Az európai uniós alapokból történő finanszírozás a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből történik a 2. számú prioritási tengelyen: Minőségi, hatékony és fenntartható multimodális közlekedési rendszer fejlesztése.

Az teljes összeg, amely lehívható 166.511.188, 20 lej. Ebből:

  • 163.180.964,44 lej – az Európai Bizottság (85 százalék FEDR) által biztosított vissza nem térítendő támogatás és az állami költségvetésből (13 százalék) juttatandó közösségi hozzájárulás;
  • 3.330.223,96 lej – a Bihar Megyei Tanács költségvetésből (2 százalék) származó állami támogatás.

A projekt teljes, nem támogatható értéke de 46.333.521,30 lej, amiből 15.029.915,92 lej áfával együtt, jelenti a parkoló bővítési munkálatainak költségét, amelyet a Bihar Megyei Tanács fedez.

A beruházás megvalósításának időtartama 8 hónap, amelyből két hónap a tervezésre és 6 hónap a kivitelezésre szánt időszak.

Előző Aláírták a szállodaépítésre szánt telek haszonbérleti szerződését

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor