Contact

Több mint 80 Bihar megyei településen lesz gázszolgáltatás 2030-ig

Itthon > Uncategorized > Több mint 80 Bihar megyei településen lesz gázszolgáltatás 2030-ig

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke az április 2-án tartott sajtótájékoztatóján ismertette az önkormányzat stratégiáját, amely a földgázhálózat bevezetésére és bővítésére vonatkozik több mint 30 Bihar megyei településen 2030-ig. Ily módon a megyében található 101 területi-közigazgatási egység közül  több mint 80-ban lesz gázszolgáltatás.

„Minden érdekelt polgármesterrel tárgyaltam, függetlenül a politikai hovatartozásától, és jeleztük nekik támogatási szándékunkat. Tovább szeretnénk bővíteni ezt a projektet, amely hozzájárul a Bihar megyei lakosok életszínvonalának emeléséhez és megyénk gazdasági fejlődéséhez. Azok a községek és városok, amelyek rendelkeznek gázszolgáltatással, vonzóbbá válnak a befektetők számára”, jelentette ki Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Eddig, azaz 2024 áprilisig 22 Bihar megyei községben és városban van kiépült földgázhálózat-azaz működési engedéllyel rendelkeznek-, 27 területi-közigazgatási egységben folyamatban van a projektek kivitelezése. A Bihar Megyei Tanács 2030-ig további 33 várost és községet szeretne támogatásban részesíteni.   

Mint ismeretes a Bihar Megyei Tanács 2021 óta indított többéves programot, amely szerint szakmai segítséget és támogatást nyújt az érdeklődő városoknak és községeknek a földgázhálózatok kiépítése vagy bővítése érdekében. A Bihar Megyei Tanács évente 1 millió eurót különít el a földgázhálózatok kialakítása és bővítése érdekében a megyei településeken, ez az összeg 5-6 település támogatását teszi lehetővé.  A Bihar megyei az egyetlen olyan önkormányzat Romániában, amely ilyen jellegű projektet valósít meg.

„Nagyon fontos, hogy a hálózat bővítését egyfajta gyűrű formájában tervezzük, annak érdekében, hogy a községek és a városok csatlakozzanak egymáshoz. Ily módon csökkenek a Transgaz hálózatához való csatlakozási költségek, és a hálózatot sokkal könnyebben lehet üzemeltetni. Figyelembe véve azt, hogy egyre nehezebb tűzifát beszerezni és nem ésszerű az erdők kivágása, meggyőződésem, hogy a rendelkezésünkre álló legjobb megoldás a földgázhálózat kiépítése, illetve bővítése”, tette hozzá Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A sajtótájékoztatón részt vett Mircea Lazăr, a Distrigaz Vest gázszolgáltató vezérigazgatója is. Ez a vállalat a Bihar megyében működő hét földgázellátó cég egyike. Példaként megemlítette Olláhszentmiklós települést, ahol már üzembe helyezték a hálózatot, amelyet a lakosok kérésének megfelelően tovább fognak bővíteni. Ez a beruházás két nagybefektető céget is oda vonzott.

„Egy földgázelosztó cég szerepe a biztonságos üzemeltetés biztosítása. Ahogy ezeket a csatlakozóvezetékeket megtervezték, minimális a kockázata annak, hogy az adott települések gázellátás nélkül maradnak.  Amikor ezek a gázhálózatok elkészülnek majd, a Bihar megyei háztartások és ipari vállalatok komfortja nőni fog, ugyanis véleményünk szerint az ipar nem létezhet földgáz nélkül”, magyarázta Mircea Lazăr, a Distrigaz Vest vezérigazgatója.

Bihar megyében hét földgázellátó cég működik: Delgaz, Distrigaz Vest, Premier Energy, Nova Power, Gaz Vest Arad és a Salgaz.

Előző Kijelölték a Bihar község felé vezető országút négysávosra szélesítésének kivitelezőjét

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor