Contact

Turisztikai övezetek kialakítása, az európai üdülőhelyek mintájára – A hegyvidéki területeken történő építés szabályzata Bihar megyében

Itthon > Uncategorized > Turisztikai övezetek kialakítása, az európai üdülőhelyek mintájára – A hegyvidéki területeken történő építés szabályzata Bihar megyében

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, január 28-i sajtótájékoztatóján bemutatta a megye hegyvidéki területeire vonatkozó építési szabályzatot, amelynek célja, egy egységes rendszer megvalósítása, betartva és megőrizve a hagyományokat és a helyi sajátosságokat. 

Az utóbbi években az építkezések kaotikusan, rendetlenül, mindenfajta koncepció nélkül történtek a Bihar megyei hegyvidéki területeken. Ezekben az esetekben nem voltak urbanisztikai tervek és szabályzatok, a városi környezetre jellemző sűrűséget alkalmazva a hegyvidéken, és figyelmen kívül hagyták a hagyományos házakhoz közeli formákat. E jelenség korlátozásának érdekében, a Bihar Megyei Tanács  egy építési szabályzatot fog javasolni, azért, hogy az új építkezések hozzájáruljanak a turizmus fejlesztéséhez, a természet és a helyi látványosságok tönkretétele nélkül. A szabályzat korlátozásokat vezet be, a telkek elfoglalására, valamint az építmény kinézetével kapcsolatos előírásokra, a tetőtől, a homlokzattól kezdve, egészen a felhasznált anyagokig.

Az általános koncepció átveszi a hagyományos romániai építési elemeket, valamint az európai hegyvidéki építészeti modelleket, hangsúlyt fektetve a hosszúkás tetők dűlési szögére, a homlokzatokon és belső terekben lévő tömörfa elemekre, a bejáratnál található falakra és kőburkolatokra. Elvileg természetes, helyi építési anyagokat használnak majd. Az épületeknek nem kell uralniuk a tájat, míg a használt színeknek természetes árnyalatúnak kell lenniük, és a helyi táj színeire kell hasonlítaniuk.

„Létezik egy építészeti útmutató a Bihar-hegység övezetére vonatkozó helyi sajátosságok összegzésére, amelyet a Romániai Műépítészek Rendje készített, tehát  vannak tanulmányok ebben a tekintetben. Ilyen gyakorlatok már léteznek a jól fejlett európai hegyvidéki területeken, mint például  Olaszország északi része, vagy Ausztria, ezért nem valami újdonsággal állunk elő, de nekünk is meg kell tennünk ezeket a lépéseket. Ugyanakkor  eszmecserét folytatunk majd az Erdélyi-szigethegység Természeti Park vezetőségével, az elkövetkezendő két hónapban tartjuk meg a találkozóinkat, amely időszakban nyilvános közvitán lesz a szabályzat. Majd áprilisban elfogadjuk ezt a szabályzatot. Egyeztettünk majd a környéken lévő polgármesteri hivatalokkal, hogy megegyezhessünk a meghozandó intézkedésekkel kapcsolatban. Néhány övezet elsőbbséget jelent számunkra, ahol cselekedni tudunk. Ezek a következőek: Pádis övezete, Biharfüred-Lesi tó üdülőtelepe- Lesi gát területe, Vértop- Arieșeni övezete, Biharrósa-Magyarremete környéke Sebes-Körös völgye, de egy különleges sajátosság is, mint amilyen Sólyomkővár község, ahol a polgármesteri hivatallal együtt egy olyan szabályzatot dolgozzunk ki, amely hozzájárul e szlovák identitással rendelkező térség megőrzéséhez”,  közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Bihar Megyei Tanács keretében működő Főépítészi Igazgatóság által javasolt szabályzat szerint ezeken a területeken a főbb rendeltetések a következőek: lakhatási (magánházak, nyaralók), intézményi (hegyimentők, turisztikai információs központok), és turisztikai szolgáltatások (panziók, szállodák, menedékházak), kereskedelemi (kereskedelmi helyiségek, kézműves műhelyek), szabadidős és üdülési funkciók..

A szabályzat 45 napig lesz közvitán, a jövő héttől kezdődően.

Előző Sajtóközlemény – A kóbor kutyák helyzetének rendezése Bihar megyében

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor