Contact

Turizmusfejlesztés, ipari parkok és körgyűrűk építése európai finanszírozással

Itthon > Európai uniós alapok > Turizmusfejlesztés, ipari parkok és körgyűrűk építése európai finanszírozással

Július 29-én Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke munkamegbeszélést folytatott Marcel Boloșsal, az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR-NV) vezérigazgatójával.  A találkozón azokról a projektekről volt szó, amelyek a következő, 2021–2027 közötti európai uniós költségvetési ciklusban támogatásban részesülhetnek a Regionális Operatív Programon keresztül.

Az egyik célkitűzés az pari parkok hálózatának létrehozása Élesden, Margittán, Vaskohszikláson és Belényesen, ami gazdasági fellendülést jelentene a megyehatárok térségében is. Az ipari parkokban új befektetők, helyi cégek tevékenykedhetnek, és a nagyváradi nagyvállalatok munkapontokat alakíthatnak ki. Utóbbi cégek munkaerőhiánnyal küszködnek, ezért Nagyváradtól akár 70 kilométeres távolságra lévő településekről is alkalmaznak embereket. E beruházások becsült értéke mintegy 12 millió euro.

            Az infrastrukturális projektek listáján szerepel a nagyürögdi, fugyivásárhelyi és biharszentandrási körgyűrűk építése, amelyek becsült összege meghaladja a 40 millió lejt. A Nagyváradi Metropolisz Övezetben létesítendő három körgyűrű műszaki terveit még az idén véglegesítik, ezt követően pedig megszervezik a kivitelezési munkálatokra vonatkozó tendert.

            A Bihar Megyei Tanács azt tervezi, hogy több mint 18 millió eurót fog lehívni az európai uniós alapokból az ADR-NV- én keresztül, a turizmus fejlesztésére és népszerűsítésére. Jelenleg az Erdélyi-szigethegység – Pádis térséggel kapcsolatos integrált projekten dolgoznak. Ebben szerepel a 763. számú megyei úton lévő Pádis – Ponor Ék közötti szakasz korszerűsítése, a Scarita – Glavoi közötti útszakasz helyreállítása, valamint egy parkoló és egy kemping kialakítása.  Szintén az a projekt tartalmazza a víz- és csatornahálózat létrehozását, valamint a gyalogosok közlekedésére szánt bekötőút építését, amely a Csodavár (Cetățile Ponorului) kilátójához és a környékbeli barlanghoz vezet. 

Egy másik beruházás, amelyet európai uniós forrásokból lehetne finanszírozni, az a Bihar Megyei Tanács leendő székhelyének, a volt pénzügyi palota és poliklinika épületének felújítása. Az aktualizált műszaki terv jóváhagyása folyamatban van a Környezetvédelmi Minisztériumnál. A projekt becsült értéke 6,5 millió euro.

            A megbeszélésen szóba került Bihar megyei projektek megvalósulása   mintegy 190 millió eurós finanszírozást jelenthetne a következő időszakban. Az intézmény székhelyén tartott megbeszélésen még részt vett Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, valamint az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség és a megyei önkormányzat európai források lehívásával foglalkozó munkatársai is.

  

Előző Kiöntötték a pádisi és biharfüredi sürgősségi egészségügyi központok alapját

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor