Contact

Új fejlesztési lehetőségek a nagyváradi repülőtéren

Itthon > Uncategorized > Új fejlesztési lehetőségek a nagyváradi repülőtéren

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke a szeptember 14-i sajtótájékoztatón bemutatta a Nagyváradi Repülőtér Rt. vezetőtanácsának új tagjait, és beszélt a vezetőség prioritásairól a következő évekre vonatkozólag.

A repülőtér új vezetőtanácsának tagjai

A Nagyváradi Repülőtér Rt. vezetőtanácsa öt tagból fog állni, a Pénzügyminisztérium által delegált személyből, akit hamarosan kijelölnek, valamint a helyi hatóságok négy képviselőjéből.

A Bihar Megyei Tanács részéről Tudor Jidavot választották ki a jelölési folyamat során, aki a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtér igazgatója volt, jelenleg a társaság alkalmazottja és országosan elismert szakember. A megyei önkormányzat a vezetőtanács elnöki tisztségébe fogja javasolni Tudor Jidavot. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal képviselője Mihai Jurca városmenedzser lesz, míg a megyei üzleti szférát a következő két személy fogja képviselni: Alexandra Cristina Drăghiciu, a Celestica cég emberi erőforrások osztályának vezetője, a cég Bihar megye egyik legnagyobb munkaadója, valamint  Dan Adrian Popuș, az egyik helyi cég, a Plastor egyik menedzsere, a társaságnak több mint 100 éves múltja van.

            „A vezetőtanácsnak nincs semmiféle politikai vagy más jellegű vonzata. A testület tagjai olyan személyek, akiknek tapasztalatuk van, mind a légi közlekedéssel, mind a közszférával vagy magánszektorral kapcsolatos menedzsment tekintetében. Reményeim szerint ez a testület, kiegészülve a szakminisztérium képviselőjével együtt, jó munkát fog végezni az elkövetkező években. Már lezajlott az első gyűlés a vezetőtanács tagjaival, és meghatároztunk néhány olyan prioritást, amelyeket belefoglalunk a menedzsmentszerződésekbe, ezek lesznek a mérföldkövei annak a versenynek, amit a Nagyváradi Repülőtér Rt. menedzseri tisztségének betöltésére szerveznek”, közölte a sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Új szervezeti felépítési ábra, és egyetlen terminál működtetése

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke közölte, hogy fontos célkitűzés a nagyváradi repülőtér működési költségeinek csökkentése. Az egyik javasolt intézkedés, hogy egy terminált működtessenek.

„A Bihar Megyei Tanács évente 1,5 millió eurós támogatást nyújt a repülőtérnek, a Bihar megyeiek pénzéből. Nem mindegy, hogy az összeget a repülőtér üzemeltetésére, vagy a működési költségekre fordítják. Az a tény, hogy két terminálon folyik a munka, meglehetősen magas közüzemi, fűtési és elektromos áram díjakat jelent. Figyelembe véve a közelmúltban történt áremeléseket, előnyösebb volna egyetlen terminált igénybe venni. Az új terminál több mint 150 utas számára biztosít várakozási helyet, és képes bármely járat utasainak kiszolgálására”, mondta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Egy másik intézkedés a tevékenység átszervezésére vonatkozik. A szeptember 16-i rendes tanácsülés napirendi pontjai között szerepel a Nagyváradi Repülőtér Rt. új szervezeti felépítésének ábrája.  Megszűnik kilenc állás és egy új mérnöki posztot létesítenek, a repülőtérnek 52 alkalmazottja lesz.

Prioritások és fejlesztési lehetőségek. A repülőtér, mint bevételi forrás

A Nagyváradi Repülőtér Rt. vezetésének egyik prioritása a bevételek növelése, az utas- és poggyászkezelési szolgáltatások, valamint a repülőgépek jégmentesítési szolgáltatásának társaságon belüli biztosítása. Ilie Bolojan a sajtótájékoztatón kifejtette, az a cél, hogy ezeket a tevékenységeket önállóan végezzék el az év végétől kezdődően. A javasolt bevételi források között szerepel az üzemanyag értékesítése a repülőgépeknek, valamint a kis repülőgépek műszaki bázisának fejlesztése.

            Ugyanakkor nagyon lényeges az európai uniós források sikeres megpályázása a repülőtéri infrastruktúra fejlesztésének érdekében, a rakományterminál működőképessé tétele 2023-ig, Bihar megye új légitársaságának létrehozása, valamint a légikikötő korszerűsítése az utasok adatainak számítógépes feldolgozása révén.

Előző A kerékpárúttal tervezett váradszentmártoni körgyűrű hossza 5,7 kilométer lesz

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor