Contact

Új járványkórház épül Nagyváradon

Itthon > Infrastruktúra > Új járványkórház épül Nagyváradon

A Nagyváradon létesítendő új járványkórház és tüdőszanatórium tervét ismertette Florin Birta Nagyvárad polgármestere és Ilie Bolojan, a Bihar Megyei  Tanács elnöke az április 29-i sajtótájékoztatójukon.

A kórházban  legkevesebb 218 ágy lesz, amelyet szükség esetén ki lehet bővíteni 295-re.  Ehhez hozzáadódik még 20 ágy az egynapos kórházi ellátásra és 11 ágy az intenzív terápiás osztályon. Az egészségügyi intézménynek lesz egy sürgősségi ellátásra alkalmas osztálya,  egy integrált járóbeteg-rendelést biztosító részlege, és egy sürgősségi esetekben használandó műtője.

Az összterület 3,5 hektár, a beépített terület egy hektár, a létrehozandó földalatti- és feletti parkolóban 175 autó fér el és 139 kerékpár.  A teljes beruházás értéke 128 millió euro, amelyet európai uniós finanszírozásból biztosítanak.

„Ez az új projekt két probléma megoldásához járul hozzá. Az új épületbe fognak költözni azok az osztályok, amelyek nem megfelelő körülmények között működnek a Körös áruház melletti régi ingatlanban lévő járványkórházban és az Izvorului utcai TBC- kórházban. Az új ingatlanban kezelik majd a koronavírusos betegeket, vagy az egyéb fertőző betegségben szenvedőket, így a többi kórház működése zavartalan lesz. Az új kórház a megyén kívüli betegeket is ellátja sürgősségi helyzetben.  A nagyváradi kórházakat irányító polgármesteri hivatal foglalkozik a tenderek lebonyolításával és az építkezéssel. Köszönöm mindenkinek, aki részt vesz a projekt megvalósításában!”,nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

„Az a tervünk, hogy Nagyváradon legyen Románia legkorszerűbb járványkórháza. Az új kórház projektje három fő szempontot vesz figyelembe: rugalmasságot, biztonságot és hatékonyságot.  Egy járványkórház területe háromszorosa kell legyen egy megyei kórházénak, a biztonsági előírások miatt, amelyek óvnak a megfertőződéstől. Elindítjuk a tervezési és kivitelezési eljárást, jövő év tavaszán megkezdődhetnek a munkálatok, amelyek 2025-ig befejeződnek”, közölte Florin Birta Nagyvárad polgármestere.

A Bihar Megyei Tanács 2020. november 16-án jóváhagyta azt a határozattervezetet, amely Bihar megye köztulajdonából Nagyvárad municípium  köztulajdonába utalja azt a 2,5 hektáros terület, ahol az új kórház épül majd.

Előző Helyreállítják a volt nagy poliklinika épületét, tendert írnak ki a munkálatokra

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor