Contact

Új menedzser a Bihar Megyei Kulturális Központ élén

Itthon > Uncategorized > Új menedzser a Bihar Megyei Kulturális Központ élén

Liviu Florin Buțiu, hegedűművész és karmester vezeti a Bihar Megyei Tanács által működtetett Kulturális Központot. Megbízatása-amelyet egy versenyvizsga nyomán ért el- március 1-től kezdődően három évre szól.

Liviu Florin Buțiu 2022 novembere és 2023 február 28-a között ideiglenes jelleggel már betöltötte az intézmény igazgatói tisztségét, azt követően, hogy  Florin Mariș Hinsu lemondott menedzseri posztjáról.

„Népművészeti szempontból a bihari kultúra művészeti alkotásainak egyedisége a generációkon át gondosan megőrzött és következetesen továbbadott hagyományos értékeken alapul. Az elkövetkező időszakban a Bihar Megyei Kulturális Központ arra fog törekedni, hogy referenciaintézményé váljon a művészet területén, annak érdekében, hogy mindazok, akik létrehozzák a művészeti alkotást és az a közösség, amelyet megszólítanak ezáltal, értékeljék ezt.”, jelentette ki az új igazgató.

Liviu Florin Buțiu 1998 és 2014 között az első hegedű szólamvezetője volt, valamint zenekari koncert- és karmesteri tisztséget töltött be a Nagyváradi Állami Filharmóniánál, valamint a Mária Királyné Színháznál és a Crișana Népi Együttesnél is. 2003-tól a Nagyváradi Francisc Hubic Népi Művészeti Iskola hegedűtanára volt, 2014 óta pedig a tanintézmény aligazgatói és katedravezetői tisztségét töltötte be.

Az új igazgató pályafutása során számos kitüntetésben részesült. Például a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumától 2010 februárjában megkapta a „Román hagyományok népszerűsítéséért és megjelenítéséért” elnevezésű érdemoklevelet, valamint a Vasile Goldiș Nyugati Egyetem margittai fiókintézményétól 2010 októberében megkapta  a „Kiválósági oklevél a népművészet szolgálatában végzett kiemelkedő teljesítményért” lenevezésű díjat.

Liviu Florin Buțiu 2005-től  a  „Rapsodia Bihoreană” elnevezésű zenekar karmestere is, amellyel februrrá 28-án egy rendkívüli tavaszi koncertet tartott „Drag de Mărțișor” címmel.  Az eseményre a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában került sor, amelyet Iuliana Tudor, a Román Televízió népszerű munkatársa konferált. 

Előző Bihar megyét népszerűsítették a romániai turisztikai vásáron

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor