Contact

Új parkolóhelyeket használhatnak a nagyváradi repülőtér utasai

Itthon > Uncategorized > Új parkolóhelyeket használhatnak a nagyváradi repülőtér utasai

A nagyváradi repülőtér együttműködési megállapodást kötött az ERA Shopping Parkkal, amely szerint június 15-től a légikikötő utasai 200 parkolóhelyet használhatnak a bevásárlóközpont területén. Ugyanakkor egy másik egyezséget is kötöttek a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalattal (O.T.L) egy közvetlen buszjárat működtetésére, amely az ERA és a repülőtér között fogja szállítani az utasokat. A menetrend szerint a busz 20 percenként fog közlekedni a repülőjáratok érkezése és indulása előtt.

Erre azért volt szükség mert elkezdték a nagyváradi légikikötő 1. termináljának bővítését, s emiatt nem lehet használni az ottani parkolóhelyek többségét. A beruházást európai uniós forrásokból fogják finanszírozni. A repülőtér jelenleg két terminállal rendelkezik: az 1. terminállal, amelyet bővítenek, és a régebbi 2. terminállal.

,,Ezen ideiglenes intézkedés bevezetésére azért volt szükség, mert a terminál bővítésének munkálatai miatt csökkent a parkolóhelyek száma. A 2. terminál melletti parkolókat továbbra is lehet használni, de ezek száma is korlátozott. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a munkálatok utasokra gyakorolt hatása a lehető legkisebb legyen. Köszönöm az együttműködést és a támogatást Adrian Revnicnek az O.T.L igazgatójának és Florin Malnak, az ERA PARK vezetőjének.”, nyilatkozta Răzvan Horga, a nagyváradi repülőtér igazgatója.

A kivitelezés időszaka alatt az utasok a 2. számú (régi) terminált fogják használni, így a járatok indítását-fogadását nem befolyásolják a munkálatok.    

A beruházás megvalósítása révén a jövőben egyetlen terminálon fog történni az érkező és elutazó  utasok  kiszolgálása, így megszűnik a két terminálon való működéssel járó összes kellemetlenség, ezáltal javítva a működés hatékonyságát.

A beruházást a SSAB AG Rt. (fővállalkozó), a  BEMEL AG Kft, és a  ACA ZOORK Kft cégekből álló konzorcium  fogja megvalósítani.

A T1-es terminél bővítésénél figyelembe vették, hogy az alkalmas legyen 400 utas egy időben történő befogadására, távozás vagy érkezés esetén is. Az úgynevezett VIP-utasok esetében másodlagos rendszert fognak alkalmazni az érkező/induló járatok esetében. Ily módon óránként 800 utast tudnak fogadni az érkezési és indulási oldalon, mind a hazai, mind a nemzetközi járatok esetében.

Az új épületek túlnyomórészt földszintesek lesznek, bizonyos övezetekben építenek csak emeleteket vagy félemeleteket. Építenek üzlethelyiségeket, irodákat az alkalmazottaknak, valamint az reptéri ellenőrzést végző hatóságok munkatársainak, mint például a határőrök, a vámosok, a hírszerző szolgálat emberei.

A projekt értelmében az új utasterminált 2.925 négyzetméterről mintegy 12.500 négyzetméterre fogják bővíteni.

A beruházás még magába foglalja a terminál előtti lebetonozott rész bővítését, hogy megkönnyítse az utasok, a repülőtéri dolgozók, valamint a légikikötőben használt gépjárművek közlekedését, bővítik az összekötő utakat és a parkolót is, amely 320 jármű befogadására lesz alkalmas. A repülőgépek jégtelenítésre használható berendezést is vásárolnak.

Ugyanakkor a repülőtéren egy termálvizes fűtési rendszert és egy napelemekből álló központot alakítanak ki, amely beruházások növelik az energiahatékonyságot.

 A „ Nagyváradi Repülőtér 1. számú utastermináljának bővítése és hatékonyságának növeléseelnevezésű projekt összértéke  177.586.964,51 lej áfa nélkül. Az európai uniós alapokból történő finanszírozás a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből történik a 2. számú prioritási tengelyen: Minőségi, hatékony és fenntartható multimodális közlekedési rendszer fejlesztése.

Előző Projekt a lankási Vida-tó ökológiai helyreállítására

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor