Contact

Új szakaszba léptek a Bihar Megyei Tanács infrastrukturális tervei – Bihar Megyei Tanács: a harmadik változatot hagyták jóvá Élesd körgyűrűjének esetében

Itthon > Uncategorized > Új szakaszba léptek a Bihar Megyei Tanács infrastrukturális tervei – Bihar Megyei Tanács: a harmadik változatot hagyták jóvá Élesd körgyűrűjének esetében

A Bihar Megyei Tanács, mai, rendkívüli ülésén elfogadta Élesd körgyűrűje nyomvonalának harmadik változatát, amelyet Élesd város Helyi Tanácsa is jóváhagyott. A harmadik variáns hossza 5,9 kilométer. Ezt az opciót a tervező javasolta, miután több szempontot  is figyelembe vett, ez érte el a legmagasabb pontszámot, ez a legalacsonyabb költséggel rendelkező befektetés, a legrövidebb időn belül készül el, valamint a legalacsonyabb karbantartási és üzemeltetési költségei vannak. 

„A harmadik változat esetében van egy kritikus szakasz, egy 520 méteres rész, az  élesdi  tömbháznegyed  mögött, a terelőút nyomvonala egy olyan területen halad keresztül, ahol az utóbbi években lakóövezet alakult ki. Ennek a területnek mindkét oldalán 21 házat már felépítettek, vagy épülőfélben van, melyeket azonban nem érint a nyomvonal, de a körgyűrű leendő útvonala egy olyan részen halad keresztül, amelyet kizárólag városi területnek terveztek, és nem az áthaladó forgalom számára akarták használni. Az igaz, hogy az érintett utcán lakók, az eddiginél jóval nagyobb forgalomra számíthatnak, valamivel emelkedni fog a zajszint, ez valóban így van, azonban Élesd lakossága és az átutazók számára a beruházásból származó előnyök összehasonlíthatatlanul nagyobbak. Bárhol is akarnánk az egyik, vagy a másik változatot létrehozni, sehol nincs olyan terület, amely megfelelőbb volna.”,  közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Az Út- és Autópálya-kezelő Társaság (CNAIR) készít majd egy új, több szempontot figyelembe vevő elemzést, a második és harmadik változat esetében is, ezt követően hagyják jóvá a végleges nyomvonalat. A következő szakaszban elkészítik a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát.

„A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése körülbelül három hónapot vesz igénybe, ezt követően megszerezzük az összes szükséges engedélyt, és áttérünk a beruházás műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadására, a kisajátítási rész jóváhagyására, a finanszírozási kérvény benyújtására.  Mivel ez a beruházás szerepel a projektek jegyzékében, az európai alapokból biztosítják a finanszírozását. Mindezen eljárásokat betartva, úgy gondoljuk, hogy idén nyáron elkezdhetjük a licitáció megszervezését, a tervező és kivitelező csapat kiválasztására, annak érdekében, hogy 2023 végéig elkészülhessen ez a körgyűrű. A finanszírozást az európai alapokból biztosítják.”, magyarázta Ilie Bolojan.

A sajtótájékoztatón, a Megyei Tanács elnöke közölte, hogy elvi megállapodást szerzett a Honvédelmi Minisztériumtól, a belényesi körgyűrű nyomvonalára vonatkozó változatok véglegesítésére. Ezeket február elején fogják bemutatni.

Célegyenesben a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út terve

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke ma bejelentette, hogy a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányát és műszaki tervét közösen készítteti el a Bihar és Arad Megyei Tanács, valamint, a nagyváradi és aradi polgármesteri hivatal.

„Ennek a licitációnak az értéke eléri a 10 millió eurót, amelynek 40 százalékát, a megvalósíthatósági tanulmányra fordítják, 10 százalékát, a  műszaki felügyeletre, a beruházás kivitelezésének időszakában, 50 százalékát, pedig a műszaki tervre, belefoglalva az építési engedély megszerzését is. A magvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv elkészítése 20 hónapig tartana, ebből a becslések szerint 10 hónapot venne igénybe a megvalósíthatósági tanulmány összeállítása,  ebben az időszakban írják majd meg a finanszírozásra vonatkozó kérelmet. Amint a megvalósíthatósági tanulmányt jóváhagyja a négy területi-közigazgatási egység és a Szállításügyi Minisztérium, benyújtjuk a támogatási kérelmet. A projektet már belefoglalták a finanszírozási keretbe, de be kell tartani az eljárást. A műszaki terv elkészítésével párhuzamosan foglalkozunk az engedélyek beszerzésével, a hatékonysági elemzésekkel, és az összes dokumentációval, annak érdekében, hogy 20 hónap elteltével elkezdhessük a beruházás kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Lehetséges, hogy e hónap végén, vagy február elején, a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv elkészítésére vonatkozó tendert közzétesszük a SICAP rendszeren, és az ajánlatokat, a megjelenéstől számított 35 napig lehet benyújtani. Ez azt jelenti, hogy március közepén már megtudhatjuk a nyertes cég nevét.”, jelentette ki a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A terv szerint, a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi útnak,  autópálya jellege lesz három sávval mindkét irányba, 14,6 kilométeres hosszúságon, az autópálya része két sávval egy irányba, 43,5 kilométeren keresztül, valamint a gyorsforgalmi rész két sávval mindkét irányba, 76,4 kilométeren keresztül. A projekt tartalmazza öt, különböző jellegű összekötő út építését, 66 híd, átjáró vagy viadukt, valamint 12 közlekedési csomópont létrehozást.

Előző Folytatódik a szociális szolgáltatások kiszervezése a DGASPC-nél

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor