Contact

Új utat építenek Nagyvárad metropolis övezetében

Itthon > Uncategorized > Új utat építenek Nagyvárad metropolis övezetében

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Florin Birta, Nagyvárad polgármestere sajtótájékoztatón ismertették azt a közös projektet, amelynek célja a forgalmi dugók csökkentése Nagyvárad metropolisz övezetében.

Egy új összekötő utat fognak építeni, amelynek hossza három kilométer lesz. Ennek az a célja, hogy jobb összeköttetést biztosítson Nagyvárad északi részével Hegyközpályi felől a Borsi úti ipari övezettel.  Az új kétsávos út egyenként 3,5 méter széles lesz, valamint járdákat és kerékpárutakat- egyenként 1,5 méter szélességben- is ki fognak alakítani.

Ennek az új útnak a nyomvonala a Piersicilor  utcával való kereszteződésnél kezdődik Hegyközpályiban, majd folytatódik délnyugat irányba és egy körforgalommal kereszteződik a Bihorului úttal. Innen az Oncsa-telep felé halad tovább , kereszteződik a Ion Alexi utcával, majd egy felüljáróval keresztülszeli a Matei Corvin utcát, ahonnan megérkezik az Uzinelor utcához, majd a Borsi úthoz.

A Matei Corvin utca övezetében létesítendő átjáró esetében két hidat építenek, amelyek le- és felhajtó sávval fognak rendelkezni, ezeken keresztül biztosítja majd az összeköttetést a Plugului és Lirei utca két kereszteződésével.

 „A projektnek köszönhetően megszűnik torlódás a Matei Corvin utca egy övezetében, ily módon torlódásmentes lesz a forgalom a Matei Corvin utcán, valamint biztosítva lesz a Borsi útra való kijutás. Jelenleg a környéken élők , ahhoz, hogy elérjenek a Borsi utón lévő munkahelyükre, miután megérkeznek Nagyváradra áthaladnak a vasúti sínek alatti átjárón, ezáltal dugók alakulnak ki a körgyűrűn és a Borsi úton. Ez a sugár irányú infrastrukturális projekt elősegíti a metropolisz övezetbeli összeköttetést Nagyvárad északi térségében.   Az új út nyomvonalát, amely a Hegyközpályinál kezdődő szerpentinnél érne véget, meghosszabbítják, amely belekerült ebbe a projektbe.”,jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Tanács együttműködésére azért volt szükség, mivel a megyei önkormányzat jogosult arra, hogy a Regionális Operatív Program keretében európai uniós finanszírozásra pályázzon a felüljáró megépítésének céljából a Matei Corvin utca övezetébe.

A felüljáró kivitelezése mintegy 40 millió lejbe kerül, amelynek finanszírozását a megyei önkormányzat biztosítja e közös projekt keretében, a teljes befektetés értéke pedig 79,6 millió lej , a két összeg közötti különbséget pedig a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal önerőből fedezi.

„Úgy vélem, hogy ezen út megvalósítása nagyon fontos a térség fejlődése szempontjából, amely az eddigieknél sokkal jobb összeköttetést teremt a Borsi úttal. Bebizonyosodott, hogy minden infrastrukturális beruházás, történjen az bármely övezetben is, hozzájárul az adott térség folyamatos fejlődéséhez is. Köszönöm a Bihar Megyei Tanács támogatását a projekt megvalósításával kapcsolatban. Gyakorlatilag ezen út mintegy felének a kivitelezését európai uniós alapokból fogják támogatni”, közölte Florin Birta, Nagyvárad polgármestere.

A kivitelezési munkálatok jövőre kezdődnek el, a megvalósítási időszak 18 hónap.

Előző Ismét megszervezik a „Fényt a fényből” elnevezésű koncertsorozatot

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor