Contact

Újabb 12 hulladéktárolót építenek Bihar megyében

Itthon > Uncategorized > Újabb 12 hulladéktárolót építenek Bihar megyében

A jelenleg kivitelezés alatt álló élesdi, belényesi, margittai és nagyszalontai hulladéktároló udvarok mellett a Bihar Megyei Tanács a hálózat bővítését készíti elő, hogy mást övezetekben is létesítsen ilyen platformokat. Erről a témáról volt szó a megyében lévő 12 település polgármesterének megbeszélésén, amelyet Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke hívott össze.  

A következő településeken hoznak majd létre hulladéktároló udvarokat: Biharszentandrás, Tenke, Magyarcséke, Fugyivásárhely, Mezőtelegd, Rév, Barátka, Papfalva, Székelyhíd, Érmihályfalva, Váradszentmárton és Oláhszentmiklós. A 12 polgármesteri hivatal társulási szerződést köt majd a Bihar Megyei Tanáccsal. Az erre  vonatkozó határozattervezetet a megyei képviselő-testület februári rendes ülésén tűzik napirendre.

„Olyan hálózatot szeretnénk kifejleszteni, amely kiterjedne az egész megyére. Erre az évre azt a célt tűztük ki, hogy elkészüljön mind a 12 hulladéktároló műszaki terve és kiírjuk a tendert a munkálatok kivitelezésére. Ezeket európai uniós forrásokból finanszíroznánk, a jelenlegi Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM), vagy az Országos Helyreállítási Programon (PNRR) keresztül”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A beruházások megvalósításához a projektben részt vevő minden területi-közigazgatási egységnek legalább 3 ezer négyzetméteres területű telket kell a Bihar Megyei Tanács rendelkezésére bocsásson. A megyei önkormányzat megépíti a hulladéktároló udvarokat, majd a polgármesteri hivatalok kezelésébe adja a létesítményeket.

Mint ismeretes jelenleg négy hulladéktároló platform építése van folyamatban, Élesden, Belényesben, Margittán és Nagyszalontán.  A munkálatok február 2-án kezdődtek, a kivitelezés határideje 120 nap.  A következő cégekből álló konzorcium építi meg a platformokat: DA VINCI CONSTRUCT & PROIECT Kft. (fővállalkozó) –ANTREPRIZĂ CONSTRUCȚII EDILITARE Kft. A tender nyertes árajánlatának értéke 4.661.514,73 lej áfa nélkül.

A Bihar Megyei Tanács finanszírozza a hulladéktároló udvarok megépítését és felszerelését, a kivitelezés alatt állókét, és azon 12-ét is, amelyeket az európai uniós alapokból fogják finanszírozni.

 A polgármesteri hivatalok biztosítják a hulladéktárolók működéshez szükséges körülményeket, és kidolgozzák a központok szabályzatát úgy, hogy ezt más területi-közigazgatási egységek is használhassák. A környékbeli lakosok legalább három évig ingyen vihetnek oda olyan hulladékokat, amelyeket a helyi köztisztasági vállalatok nem szállítanak el.

Előző Elkezdődtek a nagyváradi kulturális központ tervezési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor