Contact

Uniós pénzből újítják fel a volt pénzügyi palotát

Itthon > Uncategorized > Uniós pénzből újítják fel a volt pénzügyi palotát

A Bihar Megyei Tanács a December 13-i rendkívüli azonnali gyűlésén jóváhagyta az egykori nagyváradi pénzügyi palota, majd poliklinika felújítására vonatkozó határozattervezetet. Az épület a megyei önkormányzat leendő székhelye lesz. Erre a döntésre azért volt szükség, hogy a Bihar Megyei Tanács aláírhassa az európai uniós finanszírozási szerződést.  

A „ Nagyváradi Republicii utca 35. szám alatti épület energiahatékonyságának növelése és rehabilitációja” elnevezésű projekt  összértéke de 48.059.810,97 lej áfával együtt. A Bihar Megyei Tanács társfinanszírozása 462.945,51 le1.

„A projekt finanszírozására benyújtott pályázat teljesítette a pontszámot, megfeleltünk az elbírálási kritériumoknak, és elnyertük a támogatást. Az a tervünk, hogy az év végéig aláírhassuk finanszírozási szerződést erre a projektre és még két másikra vonatkozóan az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséggel”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

 A beruház finanszírozását a 2021-2027 Északnyugati Regionális Operatív Program  keretéből finanszírozzák a 3. Prioritási tengelyen keresztül a következő kiírásban: Környezetbarát közösségekkel rendelkező régió, 2.1 egyedi célkitűzés: Az energiahatékonyság promoválása és az üvegháztartású gázok kibocsátásának csökkentése, b) intézkedés: A középületek energiahatékonyságának támogatása, beleértve a műemlék épületeket is.

Mint ismeretes a Fő utcai ingatlan felújításának munkálatai 2022. augusztuséban kezdődtek.  A munkálatok magukba foglalják az épület megerősítését, ugyanakkor belső helyreállítási munkálatok és restaurálások is zajlanak, valamint átalakítják a belső tereket. Felújítják továbbá a tetőzetet, a homlokzatot, helyreállítják az elektromos-, a vízvezeték- és fűtéshálózatot, kialakítják a tűzvédelmi rendszert. Külső javításokat is végeznek, és egyes tereket tetőtér-beépítéssel fognak bővíteni.

A kivitelezéssel a Drum Asfalt, a Constructorul Sălard és a  Drumuri Bihor cégekből álló konzorciumot bízták meg. A kivitelezési munkálatok időtartama 31 hónap.

A felújítási munkálatok befejezése után az épület a Bihar Megyei Tanács székhelyeként fog működni (azaz ott fognak dolgozni a megyei önkormányzat alkalmazottai, akik jelenleg a Traian park 5. szám alatti ingatlanban vannak), illetve olyan, a megyei helyhatóság alárendeltségébe tartozó intézmények is helyet kapnak benne, mint a Főépítészeti Hivatal, az Ecoland Fejlesztési Ügynökség, a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) vagy az Ecolect Fejlesztési Ügynökség.

Ugyanakkor az új közigazgatási központban úgynevezett egyablakos ügyintézési rendszer fog működni, ahol a Bihar Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó összes intézmény képviselve lesz. 

A Fő utca 35. szám alatti nagyváradi műemléképület Bihar megye-a Bihar Megyei Tanács tulajdonában van. Az ifjú Rimanóczy Kálmán tervezte eklektikus stílusú volt pénzügyi palota építése 1899-ben kezdődött és 1900-ban már át is adták az ingatlan. A II. világháborút követően a volt pénzügyi palotában járóbeteg-ellátót rendeztek be.

A Bihar Megyei Tanács december 13-i rendkívüli azonnali gyűlésén az előbbihez hasonló határozattervezeteket fogadtak el két másik projektre vonatkozóan: (1) a Fugyivásárhely kijáratánál épülő felüljáró valamint a Bihar megyei gyalogos-átkelőhelyek kialakítása és megvilágítása esetében, valamint (2) a nagyváradi Tudományos és Technológiai Park esetében.

Mindkét projektet a 2021-2027 Északnyugati Regionális Operatív Program keretéből fogják finanszírozni

Előző Határon átnyúló együttműködés a Bihar és Hajdú-Bihar megyei turizmus, kultúra és népművészet népszerűsítéséért

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor