Contact

Változások a megyei személyszállítási szolgáltatás odaítélésére vonatkozó eljárásban

Itthon > Uncategorized > Változások a megyei személyszállítási szolgáltatás odaítélésére vonatkozó eljárásban

Július 8-án közvitára bocsátották a megyei személyszállítási közszolgáltatás megbízási módjára vonatkozó eljárást. A döntéshozatal átláthatóságát biztosítva közzétették a tömegközlekedési szolgáltatásra vonatkozó tenderfüzetet, a személyszállítási menetrendet, valamint az ennek megfelelő  megállóhelyek listáját.

A projektek több változást tartalmaznak. A személyszállítási menetrend rugalmasabb lett, így csoportosították az útvonalakat 70 százalékát, amelyek esetében átfedések voltak területi szempontból. Ennek köszönhetően 21 közlekedési  csomagot határoztak meg úgy, hogy a kevésbé nyereséges járatokat üzemeltető tömegközlekedési szolgáltató pótolhatják bevételeiket, olyan útvonalakon kínált szolgáltatásokkal, amelyeket sok utas vesz igénybe..

Ami a szolgáltatás odaítélési eljárását illeti, a legnagyobb változás, hogy megszüntetik azt a pontszámot, amely az útvonal használatának időtartamára vonatkozott. Az elmúlt években ez a pontszám volt a szerződés odaítélésének fő szempontja.  Ez a személyszállítási piaci nyitásához vezet azon szolgáltatók esetében, akik tapasztalatokat szereztek a magánszektorra vonatkozó versenyhelyzetben.

Ugyanakkor a közvitára bocsátott anyagok tartalmazzák a közszolgáltatás odaítélésének feltételrendszerét, ahogy ezt az Európa Tanács 1370/2007. számú szabályzata előírja. A szabályzat egyértelmű kötelezettségeket és jogokat tartalmaz, mind a szállítási szolgáltatóknak, mind  a Bihar Megyei Tanács számára. Ez a tömegközlekedési rendszer kiszámíthatóságát és nagyobb stabilitását jelenti, megpróbálva elkerülni az elmúlt években tapasztalt helyzeteket, amikor is  egyes szállítási szolgáltatók egyoldalúan megszakították a szolgáltatást biztosítását és nem indítottak járatokat.

A szolgáltatás új odaítélésének módja alapján egy olyan fedezetet hoznak létre, amelyből végrehajthatóak lesznek az esetleges károk abban az esetben, ha a szállítási szolgáltató nem tartja be a szerződésben megállapított kötelezettségeit,  és a helyzettől függően bírságokat állapít meg.

Az utasoknak fontos tudni, hogy  a jegyárak megfelelnek majd a működési költségeknek, és a cégek nem önkényesen fogják megállapítani a viteldíjat. A jegy árát egy világos matematikai képlet alapján határozzák meg, és ezeknek bármely kiigazítása összhangban kell legyen a kiadási tételek esetleges változásával, amelyeket az eredeti viteldíj megállapításánál alkalmaztak.

Közvitát szerveznek az érdeklődő szállítási szolgáltatóknak és más személyeknek, amelyet ebben a témakörben fognak szervezni. Erre július 20-án, 17.00 órától fog sor kerülni a Bihar Megyei Tanács nagytermében. A tanácskozás célja, hogy olyan javaslatok hangozzanak el, amelyek által esetleg jobbá tehetik a bemutatott anyagot, valamint az esetleges kérdések   tisztázása, mivel egy új szabályzatról van szó.

A szabályzatot tanulmányozni lehet a megyei önkormányzat hirdetőtábláján, a Szállításügyi Osztály irodájában, valamint a  tanács saját honlapján, a www.cjbihor.ro   címen, a Közérdekű információk/Átláthatóság/Döntéshozatali átláthatóság rovatnál.

Az érdeklődök, az ajánlás értékű javaslatokat, ötleteket, véleményeket írásban küldhetik el a normatív határozattervezetekkel kapcsolatban, a registratura@cjbihor.ro   e-mail címre, vagy a Bihar Megyei Tanács székhelyére, a megyei önkormányzat honlapján való közzétételtől számított 10 (tíz) napon belül. 

Előző Környezetfinanszírozási útmutatókat mutattak be a Bihar megyei polgármestereknek

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor