Contact

Váradszentmárton körgyűrűjének hossza 5,7 kilométer lesz

Itthon > Uncategorized > Váradszentmárton körgyűrűjének hossza 5,7 kilométer lesz

A Bihar Megyei Tanács  március 30-i soros havi ülésén a képviselő-testület tagjai  jóváhagyták a  Bihar Megyei Tanács  és az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő  Társaság (CNAIR) közötti együttműködési megállapodást, a Nagyvárad és Váradszentmárton közötti összekötő út megépítésének érdekében.

Az út hossza 5,7 kilométer lesz, a kiinduló pontja a nagyváradi körgyűrű és a Hunyadi János utca kereszteződésénél lesz,  ahol egy menetirányonkénti  egy- egysávos  felüljáró épül a váradi elkerülő út felett, majd szinte párhuzamosan halad a Pecével, és Püspökfürdő irányába megy. Ebben az övezetben egy másik felüljáró épül a Váradszentmárton és Félixfürdő kereszteződésénél lévő út, illetve a Nagyváradot Váradszentmártonnal összekötő vasúti sín felett. A nyomvonal  ezután megkerüli a félixfürdői erdőt, és egy körforgalommal csatlakozik a 76-os számú országúthoz. Ezt a körforgalmat 50 méterrel a Kardó felé vezető kanyar előtt hozzák létre, Félixfürdőről kijőve Belényes irányába.

Áprilisban együttműködési megállapodást kötnek a Váradszentmártoni Polgármesteri Hivatallal is, mivel az ottani önkormányzat fedezi majd az előkészítő, geológiai és topográfiai felmérések költségeit, valamint foglalkozik az engedélyek beszerzésével, és együttműködik a kisajátítandó területek tulajdonosaival.   

„Köszönettel tartozom Cristian Laza polgármester úrnak, a Váradszentmártoni Polgármesteri Hivatallal kötött partnerségért. A Bihar Megyei Tanács vállalja, hogy elkészítteti a körgyűrű megvalósíthatósági tanulmányát, amely néhány módosítással átveszi a Nagyváradi Metropolisz Övezet (ZMO) egy régebbi projektjében lévő nyomvonalat.  Azt tervezzük, hogy júliusban véglegesítjük a megvalósíthatósági tanulmányt, és elvégezzünk minden eljárást, a közúti társaság keretében,  kezdve a CNAIR műszaki-gazdasági bizottság, a közlekedési minisztérium, a tárcaközi bizottság jóváhagyásától ,egészen a szükséges kormányhatározatokig. Minden szempontból alaposan előkészítjük a projektet, hogy jövő évben európai uniós alapokból lehessen finanszírozni azt.  A Bihar Megyei Tanács vállalja a felelősséget a projekt kivitelezéséért, annak érdekében, hogy a következő két évben  elkészüljön a beruházás. Az új körgyűrű, mind Váradszentmárton lakosainak, mind a Belényes felől jövő és Nagyváradra  utazók számára is előnyös lesz, mivel már nem kell áthaladniuk Félixfürdő területén, valamint azoknak a sofőröknek is, akik Kolozsvár felől érkeznek Félixfürdőre. Ennek következményeként csökken majd a forgalom Váradszentmárton községben.”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke,  a  soros tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón.

A váradszentmártoni körgyűrű csökkenteni fogja a forgalmat a Nagyváradi Metropolisz Övezetben, és  hozzájárul a forgalmi dugók elkerüléséhez Váradszentmárton községben és Félixfürdőn. A Nagyváradról Kolozsvár felé, Fugyivásárhelyen keresztül közlekedő járművek, valamint Déva felé, Váradszentmártonon és Félixfürdőn keresztül haladó autók száma meghaladja a 24 ezret, mindössze 24 óra alatt.

Hartă_drum de ocolire Sânmartin
Előző Hulladékgyűjtő központokat létesítenek Margittán, Belényesen, Nagyszalontán és Élesden

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor