Lezárult Bihar megye kulturális stratégiájának kidolgozási folyamata, a Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett és a napokban online formában szervezett közvitával. A dokumentumról a november 29-i megyei tanácsülésen fognak szavazni a képviselő-testület tagjai. 

A november 16-án megtartott közmeghallgatáson részt vettek a kulturális civil szervezetek képviselői, a művészeti területen tevékenykedő üzletemberek,  a  „szabadúszók”, ezen ott volt Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, valamint a dokumentumot kidolgozó csapat tagjai  Carmen Croitoru vezetésével, aki az Országos Kulturális Kutatási és Képzési Intézet vezérigazgatója (INCFC).

Az ezt megelőző héten pedig, november 10-én és 11-én az INCFC két konzultációt is tartott a kulturális közintézmények és az önkormányzatok képviselőivel, valamint az üzleti szféra, a kulturális területen tevékenykedő civil szervezetek, a felső- és közoktatási intézmények küldötteivel. A stratégia előkészítésének és kidolgozásának teljes folyamata alatt több alkalommal is egyeztettek a Bihar Megyei Tanácsnak alárendelt kulturális intézmények vezetőivel.

A megbeszélések célja az volt, hogy feltérképezzék a Bihar megyei kulturális szféra problémáit, illetve a lehetséges megoldásokat, amelyeket utólag beépítettek a stratégiába.

A dokumentum alapját képezi az INCFC által készített közvélemény-kutatás a Bihar megyei fogyasztói szokásokról, amely tartalmazza Bihar megye lakosságának kulturális szokásait. Ezt figyelembe véve a kulturális közintézmények módosíthatják programjukat, tevékenységüket és kulturális szolgáltatásaikat, a megye lakosai valós igényeihez igazodva. Eddig még soha nem készült ilyen elemzés. A kulturális fogyasztói szokásokat tartalmazó határozattervezetet a Bihar Megyei Tanács november 15-i rendkívüli ülésén hagyták jóvá.

Az Országos Kulturális Kutatási és Képzési Intézet (INCFC) a Művelődési Minisztérium alárendeltségébe tartozó országos érdekeltségű közintézmény, amely az egyetlen ilyen jellegű intézet, amelynek célja a kulturális tevékenység tanulmányozása, kutatása és az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok szolgáltatása, valamint azon személyek folyamatos képzése, akik a kulturális szférában tevékenykednek.

Az intézet valamennyi tevékenységével hozzájárul a romániai kulturális élet fejlesztéséhez. Az INCFC célkitűzése, hogy a statisztikai adatok összegyűjtésével és közzétételével támogassa a projektek előkészítését, és az országban működő kulturális közintézmények szakmai fejlesztését is.

Consultare cultura

Előző Hulladéklerakók Bihar megye turisztikai övezeteiben

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor
Schimbă dimensiune caractere
Contrast