Contact

Véglegesítik Bihar megye kulturális stratégiáját

Itthon > Uncategorized > Véglegesítik Bihar megye kulturális stratégiáját

Lezárult Bihar megye kulturális stratégiájának kidolgozási folyamata, a Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett és a napokban online formában szervezett közvitával. A dokumentumról a november 29-i megyei tanácsülésen fognak szavazni a képviselő-testület tagjai. 

A november 16-án megtartott közmeghallgatáson részt vettek a kulturális civil szervezetek képviselői, a művészeti területen tevékenykedő üzletemberek,  a  „szabadúszók”, ezen ott volt Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, valamint a dokumentumot kidolgozó csapat tagjai  Carmen Croitoru vezetésével, aki az Országos Kulturális Kutatási és Képzési Intézet vezérigazgatója (INCFC).

Az ezt megelőző héten pedig, november 10-én és 11-én az INCFC két konzultációt is tartott a kulturális közintézmények és az önkormányzatok képviselőivel, valamint az üzleti szféra, a kulturális területen tevékenykedő civil szervezetek, a felső- és közoktatási intézmények küldötteivel. A stratégia előkészítésének és kidolgozásának teljes folyamata alatt több alkalommal is egyeztettek a Bihar Megyei Tanácsnak alárendelt kulturális intézmények vezetőivel.

A megbeszélések célja az volt, hogy feltérképezzék a Bihar megyei kulturális szféra problémáit, illetve a lehetséges megoldásokat, amelyeket utólag beépítettek a stratégiába.

A dokumentum alapját képezi az INCFC által készített közvélemény-kutatás a Bihar megyei fogyasztói szokásokról, amely tartalmazza Bihar megye lakosságának kulturális szokásait. Ezt figyelembe véve a kulturális közintézmények módosíthatják programjukat, tevékenységüket és kulturális szolgáltatásaikat, a megye lakosai valós igényeihez igazodva. Eddig még soha nem készült ilyen elemzés. A kulturális fogyasztói szokásokat tartalmazó határozattervezetet a Bihar Megyei Tanács november 15-i rendkívüli ülésén hagyták jóvá.

Az Országos Kulturális Kutatási és Képzési Intézet (INCFC) a Művelődési Minisztérium alárendeltségébe tartozó országos érdekeltségű közintézmény, amely az egyetlen ilyen jellegű intézet, amelynek célja a kulturális tevékenység tanulmányozása, kutatása és az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok szolgáltatása, valamint azon személyek folyamatos képzése, akik a kulturális szférában tevékenykednek.

Az intézet valamennyi tevékenységével hozzájárul a romániai kulturális élet fejlesztéséhez. Az INCFC célkitűzése, hogy a statisztikai adatok összegyűjtésével és közzétételével támogassa a projektek előkészítését, és az országban működő kulturális közintézmények szakmai fejlesztését is.

Előző Hulladéklerakók Bihar megye turisztikai övezeteiben

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor