Contact

Vidékfejlesztési programot dolgoztak ki

Itthon > Uncategorized > Vidékfejlesztési programot dolgoztak ki

A Bihar Megyei Tanács programot dolgozott ki Bihar megye vidéki régióinak fejlesztésére. Ez olyan projektek társfinanszírozására vonatkozik, amelyek a községi utak korszerűsítésével kapcsolatosak.     

A „Program a vidéki övezetek közötti összeköttetések és fejlesztések biztosítására Bihar megyében” elnevezésű projekt  célja a helyi önkormányzatok támogatása, a községi utak korszerűsítésére/meghosszabbítására/bővítésére irányuló munkálatok költségeinek részleges biztosításával. 

A következő munkálatokat fogják finanszírozni: (1) a korszerűsítetlen községi utak felújítását, amelyek biztosítják a község összeköttetését a megyei, vagy országos utakkal, (2) azon községi utak rendbetételét, amelyek egy olyan község felé vezetnek, ahol nagy a forgalom, vagy (3) azon községi utak korszerűsítését, amelyek összeköttetést teremtenek a munkahelyteremtő beruházások helyszínéhez.

„Például ilyen a Köröskisújfalu és Fugyi közötti aszfaltozott útszakasz, amely összeköti Fugyivásárhely községet Köröskisjenővel, de a szélessége nem teszi lehetővé, hogy két jármű elférjen, amikor elhaladnak egymás mellett, ugyanis ebben az esetben az egyiknek le kell hajtania az úttestről, így kátyúk alakultak ki, és megnőtt a balesetveszély.  

Egy másik példát, azok a beruházások jelentenek, amelyek fontos támogatást nyújtanak a helyi közösségek számára. Gondolok itt a munkahelyek teremtésére, a mezőgazdasági termékek feldolgozására és értékesítésére. A gidres-gödrös utak miatt a települések megközelítése nagyon nehézkes, illetve sok helyen földutak vannak”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Bihar Megyei Tanács évente mintegy 1 millió eurót különít el ezen program társfinanszírozására.

„A rendelkezésünkre álló pénzügyi keret függvényében így próbáljuk támogatni a leghatékonyabb projekteket, amelyek az új munkahelyek teremtését segítik elő. Természetesen figyelembe vesszük a beruházás értékét és a járműforgalom intenzitását is”, fűzte hozzá Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Pályázatot kell majd benyújtani a társfinanszírozás kiutalására. Ezeket a következő szempontok alapján fogják elbírálni: (1) a társfinanszírozás értéke– maximum 30 pont, (2) az úton áthaladó járművek száma, egy forgalmi tanulmány, vagy járműszámlálás alapján– legtöbb 20 pont, (3) hozzájárulás az új munkahelyek teremtéséhez az utak korszerűsítési/meghosszabbítási bővítési munkálatok kivitelezése által-  legtöbb 20 pont, valamint (4) új beruházások vonzása a térségben, beleértve a meglévő cégek által végzett befektetések értékének növelését– maximum 30 pont. A szabályzat szerint a magánberuházás értékének el kell érnie legalább az 1 millió eurót. 

A Bihar Megyei Tanács 2023. június 26-i rendes ülésén fogadta el a vidékfejlesztési programot. A közeljövőben fogják kiírni a pályázatot az önkormányzatok részére.

Előző Hamarosan elkészül az Erdélyi-szigethegység útjának Bihar megyei szakasza

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor