Az európai uniós forrásokból felújítás alatt lévő révi menedékház visszanyeri majd eredeti külsejét. Egy tanulmány készült, amelynek alapján módosították az eredeti terveket.

„Az újjáépítés azt feltételezi, hogy az ingatlan a lehető legjobban hasonlítson az eredeti külsejéhez. Ezt figyelembe véve arra kértük a pályázat útján kiválasztott tervezőt és kivitelezőt, úgy dolgozzanak, hogy a révi menedékház visszakapja régi külsejét, tökéletesen illeszkedjen a környezetbe, és igazodjon az adott kor építészeti stílusához, illetve ahhoz, ami a régi épületből megmaradt. Ily módon építészeti és urbanisztikai szempontból is integrálódik a környezetbe”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A révi menedékház Bihar megye egyik jelentős turisztikai vidékén található, gyönyörű természetes környezetben, a Sebes-Körös szurdokvölgyében, ahol lehet túrázni, hegyet mászni és vadvízi evezést végezni.

Az első építmény az Erdélyi Kárpát-Egyesület megrendelése nyomán készült el. Az EKE egy civil, non-profit egyesület, amelyet 1891-ben alapítottak meg Kolozsváron.  Az egyesület felkérésére Zichy Ödön gróf épített egy 113 férőhelyes vendéglőt a turistáknak, amelyet 1905. augusztus 27-én avattak fel. Ennek fedett terasza volt és egy lakást alakítottak ki a földszinten, az emeleten pedig valószínűleg szálláshelyeket hoztak létre. 1909-ben felépült a Lujza-lak, összesen 14 szobával.

A vendéglőt és a turistaházat 1918-ban megvásárolta a Mateescu család, az ingatlan egy része már a háborúban tönkrement. Az épületet és a telket 1945-ben államosították. Az egyik épületet akkor félig-meddig lebontották. Az ingatlant 2006-ban szolgáltatták vissza a Mateescu család örököseinek, a menedékházat 2007-ben vásárolta meg a Bihar Megyei Tanács.

A jelenleg zajló újjáépítési folyamat során eredeti fényképeket használnak fel. A felújítást követően az ingatlan multifunkcionális turisztikai és tájvédelmi látogatóközpontként fog működni.

„A természet megőrzése, védelme és népszerűsítése a román-magyar határ mindkét oldalán -PRONATURE” elnevezésű ROHU 126 európai uniós pályázat műszaki tervét, amelyet a 2014-2020 közötti Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósítanak meg idén nyáron aktualizálták a Bihar Megyei Tanács július 15-i ülésén. A projekt célkitűzése: a „Révi menedékház rekonstrukciója a révi Természetfigyelő és Promóciós Központ létrehozása.”

A tervezési és kivitelezési szerződést az AD WEST CONSTRUCT Kft.-ből  és SC CLASX DESIGN Kft.-ből álló konzorciummal kötötték meg, a megbízási szerződés értéke 2.692.726.35 lej. A munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelkezést 2021. február 22-én bocsátották ki, a megvalósítási időszak 21 hónap. Jelenleg a munkálatok, a kivitelezési ütemtervnek megfelelően haladnak.

Cabana Vadu Crisului 1Cabana Vadu Crisului 2Cabana Vadu Crisului 3Cabana Vadu Crisului 4Cabana Vadu Crisului 5Cabana Vadu Crisului 6Randare Cabana Vadu Crisului 1Randare Cabana Vadu Crisului 2Randare Cabana Vadu Crisului 3

Előző Pályakezdő mérnököket alkalmaz a Bihar Megyei Tanács

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor
Schimbă dimensiune caractere
Contrast