Contact

Egy integrált hulladékgazdálkodási alkalmazás Bihar megyében

Itthon > Uncategorized > Egy integrált hulladékgazdálkodási alkalmazás Bihar megyében

Az ECOLECT GROUP Települések Közötti Fejlesztési Egyesület (A.D.I. Ecolect)  együttműködve a Bihar Megyei Tanáccsal,  március végéig benyújt egy európai uniós finanszírozású projektet, egy integrált, megyei hulladékgazdálkodási alkalmazás fejlesztésére.

A terv célja egy integrált digitális platform létrehozása, amely hatékony útmutatót tartalmaz a hulladékok szétválogatásához, az adott területen történő begyűjtés ütemtervéhez, az összegyűjtő központokra és pontokra vonatkozó információkhoz (időpontok, árak, szállítási mód, az elfogadott hulladék típusa: elektromos és elektronikai hulladék, elemek, gyógyszerek, olaj stb.), és az illegálisan tárolt hulladékok közterületen történő jelentéséhez.

„Az applikáció biztosítja az áttekinthető kommunikáció lehetőségét azok között, akik megyénk hulladékgazdálkodásával foglalkoznak. Pontosabban minden Bihar megyei lakos telefonon keresztül információkat kaphat a hulladékgyűjtés ütemtervéről, a tárolóközpontok helyszínéről, és a szelektív hulladékgyűjtés helyes módjáról. Ugyanakkor a Bihar megyei lakosok bejelenhetik a hulladékok illegális tárolásának helyét. Jelenleg nincs olyan program/alkalmazás, vagy honlap, amely összekapcsolja ezeket az elemeket.”, jelentette ki Mircea Mălan, az A.D.I. Ecolect elnöke és a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Egy ilyen alkalmazás célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a hulladékok  különválogatásának fontosságára, és növelje az újrahasznosított hulladékok mértékét Bihar megyében. Az Európai Unió ugyanis 2021-re 65 %-ra  emelte az elektromos és elektronikai hulladékok (DEEE) begyűjtésére és újrafeldolgozására vonatkozó  országos célkitűzést. Az alkalmazásnak köszönhetően az illegális szeméttárolás bejelentésének lehetősége   EGY TISZTA MEGYÉHEZ járulhat hozzá, amely a Bihar Megyei Tanács egyik meghatározott prioritása.

A projekt finanszírozása európai alapokból történik, 98 %-os arányban az Adminisztratív Kapacitás Fejlesztése Operatív Programon (POCA) keresztül, míg az A.D.I. Ecolect hozzájárulása 2% lesz. A beruházás értéke 423.290 de lej, ÁFÁ-val együtt.

Előző Módosították a hulladékszállítási szolgáltatás díját Margittán

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor