Contact

Zajlanak a nagyürögdi körgyűrű kivitelezési munkálatai

Itthon > Uncategorized > Zajlanak a nagyürögdi körgyűrű kivitelezési munkálatai

A Nagyvárad-Nagyürögd közötti összekötő út munkálatai 70 százalékban készültek el. Ez a Bihar Megyei Tanács beruházása, amelynek finanszírozása európai uniós alapokból történik. A kivitelezők fémhidakat szerelnek össze a Grigorescu negyed övezetében, ahol a körgyűrű nyomvonala kezdődik. Ugyanakkor dolgoznak az úttal párhuzamosan futó kerékpárút kialakításán is.

A jövő héten hozzáfognak az útvonal első körforgalmának kialakításához, a 79. számú országút valamint a körgyűrű és  a Mácsapuszta felé vezető szakasz kereszteződésénél.

„Március második felében kezdik meg a munkálatokat a nagyürögdi községháza előtt létesítendő körforgalom esetében, azért, hogy ne alakuljanak ki forgalmi dugók a Nagyürögdön áthaladó országúton. A két körforgalom összeköti az új elkerülő utat a Nagyvárad-Arad közötti országúttal Nagyürögd község térségében. Azt követően, hogy valamennyi előkészítő munkálat befejeződik, áprilisban kezdetét veszi a kivitelezés utolsó szakasza: leterítik az utolsó aszfaltréteget is a körgyűrű teljes nyomvonalán, majd elkészítik az útjelzéseket és kihelyezik a közlekedési táblákat. Az új elkerülő utat júniusban nyitják meg a forgalom előtt. Ily módon egy új út áll azok rendelkezésére, akik Nagyszalonta és Nagyürögd felől Nagyváradra tartanak”, a nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Nagyváradot Nagyürögddel összekötő út 8,3 kilométer hosszú lesz, és bicikliutakat alakítanak ki a nyomvonalán, ezek szélessége 2,5 méter. A körgyűrű fő tengelye Nagyváradtól Oláhapátiig halad és öt kilométer hosszú. Ezen a részen kezdődik a 79. számú országúttal összeköttetést biztosító 1,6 kilométeres leágazás, a Mácsapuszta felé vezető községi út kereszteződésénél. A 79-es számú országút felé egy másik leágazás is lesz, amely Nagyürögd község központjába vezet. Ezt követően ez az út eléri a leendő metropolisz-körgyűrűt, amely csatlakozási lehetőséget jelent a 79-es, 76-os és 1-es országutakhoz.

A nagyürögdi körgyűrű létesítése a „ Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei utak bővítése és fejlesztése” elnevezésű projekt II. szakaszát képezi, akárcsak a biharszentandrási körgyűrű. A két beruházás összértéke 84.394.118,95 lej áfa nélkül.

A projekt I. szakasza a fugyivásárhelyi körgyűrű megvalósítására valamint a 767E jelzésű megyei út Fugyivásárhely – Kiskopács közötti, 12 kilométeres rész felújítására vonatkozik. A munkálatok értéke 108.275.129,09 lej áfa nélkül. Az I és II. szakasz munkálatainak elvégzésével a PORR Construct céget bízták meg, a kivitelezés határideje 18 hónap a munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelkezés kibocsátásának időpontjától-2023. februárjától- számítva. 

A projekt harmadik szakasza, a Bihar község körgyűrűjének építését, valamint a Hegyközpályival történő összekötő út (5,6+3,1 kilométer) kivitelezését tartalmazza.  

A „Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei úthálózat bővítése” elnevezésű projekt finanszírozását vissza nem térítendő európai uniós pénzforrásokból biztosítják, a 2021-2027 Regionális Operatív Program keretéből.

Előző Közvitán a vissza nem térítendő támogatások odaítélésére vonatkozó szabályzat

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor