Contact

Zöld utat kapott az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út projektje

Itthon > Uncategorized > Zöld utat kapott az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út projektje

A Közúti Infrastruktúra-kezelő Országos Társaság (CNAIR) keretében működő közlekedésbiztonsági bizottság január 11-én kedvezően bírálta el az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányát. 

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke részt vett azon a bukaresti megbeszélésen, amelyen bemutatták a projektet:

„Ismertették a gyorsforgalmi út nyomvonalát, megvitatták a kialakítandó 12 közúti csomópontot, valamint a jelenlegi közúti infrastruktúra és az új útszakasz közötti csatlakozással kapcsolatos javaslatokat. Megvizsgálták a leendő gyorsforgalmi út közúti csatlakozásait és előnyeit: összeköttetést teremt Magyarországgal Nagyszalonta térségében, összeköttetést biztosít a Nagyvárad és a leendő észak-erdélyi autópálya közötti úttal, Aradnál kapcsolódni fog az autópályához, rövid és hosszú időtartamra használható parkolókat fognak kialakítani.”

A projekt következő szakaszában kell elvégezni a közúti biztonsági auditot, amelynek jóváhagyási eljárása valószínűleg márciusban fog megkezdődni.

„Terveink szerint a gyorsforgalmi út műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadására, valamint a beruházás miatt érintett földterületek kisajátítására vonatkozó kormányhatározatokat áprilisban fogják elfogadni.  A műszaki terv és a közbeszerzésre vonatkozó dokumentáció véglegesítését követően kiírjuk a tendert a kivitelező kiválasztására. Köszönöm a Közúti Infrastruktúra-kezelő Országos Társaság (CNAIR) műszaki csapatának és a Consitrans tervezőinek az együttműködést, akikkel közösen mutattuk be a projektet a bizottság előtt”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A beruházás hatástanulmányát a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Helyi Tanács 2022. december 16-i együttes ülésén fogadták el.

A négysávosra tervezett út hossza 120,1 kilométer lesz. A projekt szerint összeköttetést alakítanak ki Nagyszalontával (Bihar megye), amely egy 5 kilométeres útszakasz lesz, az Araddal kapcsolatot teremtő rész hossza 3 kilométer lesz, valamint a magyarországi határátkelőhöz (Nagyszalonta-Békéscsaba) vezető összekötő út pedig 9,85 kilométer. Az út teljes hossza eléri a 138 kilométert.

A munkálatok kivitelezésénél három szakaszt állapítottak meg a következők szerint: Nagyvárad-Nagyszalonta, Nagyszalonta- Kisjenő, valamint Kisjenő – Arad. A megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt becsült összértéke 10,7 milliárd lej, azaz 10.710.315.053,99, lej áfával együtt. A finanszírozást európai uniós forrásokból biztosítják.

Az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út megvalósításának érdekében a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, az Arad Megyei Tanács, az Aradi Polgármesteri Hivatal és a Közúti Infrastruktúra-kezelő Országos Társaság (CNAIR) között együttműködési megállapodás született.  

Előző <strong>Tavaly több mint 200 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a megyei utak mentéről</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor