Adăposturi pentru câinii fără stăpâni în Salonta, Marghita, Beiuș, și Aleșd

Acasă > Infrastructură > Adăposturi pentru câinii fără stăpâni în Salonta, Marghita, Beiuș, și Aleșd

Marți, 30 martie, a fost adoptat în ședința ordinară proiectul de hotărâre privind asocierea dintre Consiliul Județean Bihor, primăriile municipiilor Salonta, Marghita, Beiuș, primăria orașului Aleșd și Administrația Domeniului Public din Oradea (ADP), în scopul gestionării unor adăposturi pentru câinii fără stăpân.

În baza protocolului, Consiliul Județean Bihor va finanța construirea a patru adăposturi pe amplasamente puse la dispoziție de autoritățile locale și dotarea lor cu câte o autoutilitară pentru capturarea câinilor fără stăpân.

La rândul lor, primăriile Salonta, Marghita, Beiuș și Aleșd vor înființa servicii proprii prin delegarea unor societăți comerciale cu gestiunea adăposturilor. De asemenea, vor încheia contracte cu unitățile administrativ – teritoriale din zona limitrofă, existând o recomandare de arondare. Astfel, localitățile din Zona Metropolitană a Oradei vor putea încheia un contract cu ADP, iar celelalte localități, cu serviciile înființate în Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd

„În felul acesta vom avea un sistem care acoperă tot județul și estimez că în două luni vom finaliza documentația tehnică avizată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor (DSVSA) pentru aceste investiții. Așadar, începând din acest an, vom avea un județ în care vom vedea tot mai puțini câini fără stăpân pe străzi. Vom vedea campanii de adopție care vor fi susținute de către primării. De asemenea, tot prin acest protocol, vom finanța campanii de sterilizare și cipare în localitățile mai mari, dar și în alte localități care vor dori să facă parte din aceste proiecte. Investițiile vor fi avizate de către DSVSA, astfel încât să respectăm toate condițiile necesare pentru cazarea a unui număr de maximum 30 de câini în fiecare adăpost. Astăzi avem prin lege obligația fiecărei primării din România de a avea contracte pentru gestionarea câinilor fără stăpâni. Problema este că, deși ar dori, primăriile nu au cu cine să facă aceste contracte și suntem în situația în care în multe localități vedem câinii fără stăpân care hoinăresc pe toate străzile, uneori chiar haite de câini”, a precizat Ilie Bolojan, președințele Consiliului Județean Bihor, într-o conferință de presă care a precedat ședința ordinară.

Costul estimativ al unui adăpost pentru câinii fără stăpân este de 50.000 de euro, în care sunt incluse construirea adăpostului și achiziția autoutilitarei.

Anterior ANUNȚ: Debatere publică pe tema bugetului pe anul 2021

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor