Contact

Aeroportul Oradea va fi dotat cu echipamente și sisteme moderne de control

Acasă > Fonduri europene > Aeroportul Oradea va fi dotat cu echipamente și sisteme moderne de control

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de astăzi, 15 noiembrie, un proiect cu fonduri europene prin care Aeroportul Oradea va fi dotat cu echipamente și sisteme de control de securitate.

O miză importantă pentru noi este să avem unul dintre hub-urile aeriene cargo importante ale României, în partea de vest. Cu ajutorul acestor echipamente, mărfurile vor putea fi verificate fără să fie deschiși paleții. Aeroportul a preluat în administrare directă o zonă a terminalului cargo, unde va fi instalat acest sistem de control de securitate. Odată devenit operațional, vom putea procesa toate mărfurile într-un ritm rapid”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Prin acest proiect vor fi achiziționate șase tipuri de echipamente, după cum urmează:

  1. Echipament de control de securitate RX, dual view, cu imagini TIP, dimensiune tunel: 180 cm x 180 cm. Echipamentul va fi utilizat pentru scanarea cu raze X a expedierilor cargo (mărfuri sub formă de palet) de mari dimensiuni, înainte de încărcarea în aeronavă;
  2. Echipament de control de securitate cu RX, dual view, cu imagini TIP, cu LEDS încorporat, dimensiuni tunel: 60 cm x 40 cm. Echipamentul va fi utilizat pentru scanarea proviziilor de aeroport și de bord, precum  și a articolelor transportate de personalul aeroportuar;
  3. Echipament de control de securitate tip EDS (sistem de detectare a explozibililor), dimensiuni tunel: 100 cm x 80 cm. Acesta va fi utilizat pentru verificarea coletelor și a trimiterilor poștale;
  4. Patru echipamente detectoare de urme de expozibil (ETD). Echipamentele vor fi utilizate în cazul expedierilor cargo prin analiza chimică a unor probe luate din interiorul și exteriorul coletelor. Pot fi, de asemenea, folosite pentru controlul de securitate al persoanelor, altele decât pasagerii, a articolelor transportate, precum și a proviziilor de aeroport și de bord;
  5. Poartă detectoare de metale (WTMD). Aceasta se amplasează în filtrele de control de securitate a pasagerilor;
  6. Două detectoare portabile de metale (HHMD). Echipamentele se utilizează de operatorii de securitate în filtrele de control de securitate și sunt destinate controlului persoanelor la accesul în zona critică. Acestea detectează și localizează poziția exactă a metalelor aflate asupra persoanelor.

Valoarea totală a proiectului „Dotarea Aeroportului Oradea cu echipamente și sisteme de control securitate marfă” este de 18.153.706,62 lei, inclusiv TVA.

Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.

Valoarea totală eligibilă este de 15.279.611,66 lei, din care 85% reprezintă contribuția CE din FEDR, 13% – contribuția asigurată prin Bugetul de Stat și 2% – contribuția Consiliului Județean Bihor.

Anterior Terminalul de pasageri al Aeroportului Oradea se va extinde

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor