Contact

Atracții naturale din Căbești, devenite arii naturale protejate de interes județean

Acasă > Turism > Atracții naturale din Căbești, devenite arii naturale protejate de interes județean

Trei atracții naturale din comuna Căbești au devenit arii naturale protejate de interes județean printr-o hotărâre a Consiliului Județean Bihor adoptată marți, 26 octombrie, în ședința ordinară. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate le va integra în rețeaua Natura 2000 prin conectarea lor la situl Natura 2000 Pădurea Craiului – Defileul Vadul Crișului

Cele trei atracții sunt (1) Valea Dâlbii – Peștera Ușorilor – Cheile Strâmturii, (2) Râul Pietrificat de pe Sohodolul Căbeștilor (Valea Gropii) și (3) Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii de pe Sohodolul Căbeștilor.

Este un proiect inedit. Sunt convins că acest proiect este unul unic. Practic, județul Bihor a întocmit o documentație pentru ca anumite obiective din comuna Căbești, obiective cu potențial turistic important, să fie cuprinse într-o zonă naturală protejată și în felul acesta să creăm condiții pentru protejarea mediului înconjurător, dar și pentru ca oamenii să poată să se bucure de ceea ce ne oferă natura în județul nostru. Am fost în teren cu echipa Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și cu doamna primar din comuna Căbești. Un asemenea obiectiv va contribui la dezvoltarea zonei atât din punct de vedere economic, cât și turistic. E vorba de o arie de peste 100 de hectare care cuprinde toate cele trei obiective și odată instituit acest regim de arie protejată, va exista posibilitatea accesării unor fonduri europene”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, în conferința de presă care a precedat ședința ordinară.

Toate cele trei obiective se situează în Munții Pădurea Craiului. Primul obiectiv, Valea Dâlbii – Peștera Ușorilor – Cheile Strâmturii, se întinde pe o suprafață de 27,2 hectare, Râul Pietrificat pe o suprafață de 59,8 hectare, iar Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii se întinde pe 22,8 hectare.

Valea Sohodolului, cu întreg peisajul, dar mai ales cu Râul Pietrificat și stânca numită „Cucuruz” este o zonă unică, cu o geologie complexă și apă cu proprietăți chimice aparte. În zonă au fost păstrate atât peisajul, cât și calitatea apelor subterane și de suprafață, care au determinat apariția acestor fenomene naturale unice.

Datele despre caracteristicile care fac unice aceste trei arii protejate pot fi consultate în documentația științifică anexată hotărârii.

Anterior A fost lansată licitația pentru reabilitarea fostei Policinici Mari

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor