Contact

Cabana Vadu Crișului își va păstra aspectul istoric

Acasă > Turism > Cabana Vadu Crișului își va păstra aspectul istoric

Aflată în curs de restaurare pe fonduri europene, Cabana Vadu Crișului își va păstra aspectul istoric. Consiliul Județean Bihor a comandat anul acesta un studiu pe baza căruia a fost modificat proiectul inițial de refacere a clădirii.

O restaurare presupune redarea cât mai apropiată a aspectului inițial. Ținând cont de acest lucru, am solicitat proiectantului și executantului stabiliți prin licitație să se proiecteze, respectiv să se execute, o variantă a cabanei care să corespundă cu ceea ce a fost în trecut, să fie perfect integrată în mediul din jur și să corespundă ca stil și cu clădirea care a mai rămas din acea epocă, halta Vadu Crișului. În felul acesta, avem o construcție integrată arhitectural și urbanistic”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bhor.

Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin fruumsețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot face turiștii: drumeții, rafting și alpinism.

Potrivit studiului istoric, prima construcție a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891 în Cluj. La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial sau total). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de Consiliul Județean Bihor.

Proiectul actual de restaurare este realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric. Clădirile vor deveni un centru multifuncțional de promovare și protecție a naturii.

Proiectul tehnic al obiectivului de investiții ,,Reconstruirea cabanei Vadu Crișului pentru realizare Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii”, in cadrul proiectului ,,Protecția, conservarea și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare”, cod proiect ROHU-126, a fost actualizat în această vară, în ședința ordinară din 15 iulie a Consiliului Județean Bihor.

Contractul de proiectare și execuție a fost încheiat cu asocierea de operatori economici SC AD WEST CONSTRUCT SRL și SC CLASX DESIGN SRL, valoarea contractului fiind de 2.692.726.35 lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 22 februarie 2021, iar termenul de execuție este de 21 de luni. În prezent, lucrările avansează conform graficului de execuție.

Anterior Consiliul Județean Bihor recrutează ingineri debutanți

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor