Astăzi, 31 mai, este ultima zi din „Campionatul bihorean al curățeniei”, o competiție destinată primăriilor în cadrul campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”. Din cele 100 de unități administrativ-teritoriale eligibile, s-au înscris în concurs 74.
Întreaga comunitate s-a implicat și anul acesta în campanie: autorități, profesori și elevi, ONG-uri, Biserica și mediul privat. Cu toții au avut un singur scop: un Bihor mai Curat! În luna mai au fost organizate 130 de campanii de igienizare în tot județul.
În realizarea clasamentului și în desemnarea câștigătorului vor conta:
- cantitatea totală de deșeuri reciclabile, colectate de un participant, în luna mai
2023 (de la locuințe, prin sistemul SMID și din campaniile de igienizare),
cantitate care va fi împărțită la numărul de locuitori din fiecare U.A.T.; - evoluția gradului de colectare a deșeurilor. Va conta diferența dintre media
gradului de colectare pe anul 2022 și media gradului de colectare a deșeurilor în
lunile martie, aprilie și mai 2023.
Ponderea deșeurilor colectate în calcularea punctajului va fi:
- 30% din punctaj va conta cantitatea de ambalaje de plastic/metal, kg/persoană;
- 15% din punctaj va conta cantitatea de hârtie/carton, kg/persoană;
- 15% din punctaj va conta cantitatea de sticlă, kg/persoană;
- 40% din punctaj va conta evoluția gradului de colectare separată a deșeurilor.
Câștigătorii vor fi anunțați la mijlocul lunii iunie. Concursul are un fond de premiere de 1.080.000 lei. Vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare (județul este împărțit în 6 zone mari), respectiv locul I – 100.000 lei, locul II – 50.000 lei și locul III – 30.000 lei. 10% din fiecare premiu este destinat fondului de premiere al elevilor care fac parte din EcoCluburile Bihor.
Cel de-al doilea concurs din cadrul campaniei este „EcoProvocarea”. Acesta continuă până în 15 iunie 2023 și se adresează elevilor înscriși în clasele I – XII la școlile din toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Bihor, inclusiv Municipiul Oradea.
Campania ,,Luna curățeniei în Bihor” a ajuns anul acesta la a III-a ediție și este organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect și Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, CSM Oradea, Direcția Silvică Bihor, Universitatea din Oradea, Asociația Pro-TimeR, AVE Bihor, RER VEST și Salubri.
UAT-urile care s-au înscris în concurs: Săcueni, Cetariu, Aleșd, Ștei, Oșorhei, Beiuș, Vadu Crișului, Tărcaia, Mădăras, Lazuri de Beiuș, Curtuișeni, Bulz, Criștioru de Jos, Aușeu, Vașcău, Cherechiu, Abram, Șimian, Valea lui Mihai, Cociuba Mare, Sântandrei, Holod, Drăgeşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Nojorid, Avram Iancu, Bratca, Viișoara, Sălacea, Vârciorog, Drăgănești, Măgești, Marghita, Lăzăreni, Hidișelu de Sus, Buduslău, Răbăgani, Dobrești, Girișu de Criș, Cefa, Pomezeu, Ciumeghiu, Sâniob, Aștileu, Curățele, Boianu–Mare, Tarcea, Lugașu de Jos, Petreu, Balc, Roșiori, Șuncuiuș, Biharia, Chişlaz, Gepiu, Popești, Șinteu, Paleu, Spinuș, Olcea, Sălard, Tileagd, Ineu, Salonta, Tăuteu, Lunca, Șoimi, Borș, Tămășeu, Roșia, Buntești, Sânnicolau Român și Tinca.