Contact

Campus pentru învățământ dual, după modelul din Brașov

Acasă > Economie > Campus pentru învățământ dual, după modelul din Brașov

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat într-o conferință de presă susținută astăzi, 20 septembrie, dezvoltarea și dotarea unui campus pentru învățământ dual în Municipiul Oradea.

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este oportunitatea de finanțare a acestui proiect. Pe componenta de educație, prin PNRR se alocă 338 de milioane de euro pentru dezvoltarea a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate.

În acest scop, Consiliul Județean Bihor propune înființarea unui consorțiu format din Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, Universitatea Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, unitățile de învățământ tehnologic și profesional și cei mai mari agenți economici din județul Bihor. Responsabilitățile fiecărui partener al consorțiului vor fi stabilite în următoarea perioadă.

Consorțiul ne-ar permite să acționăm împreună pentru consolidarea acestui învățământ dual, în așa fel încât să avem oameni mai bine pregătiți, să avem sectorul privat implicat mult mai mult în pregătirea următorilor angajați, să avem consolidată legătura dintre Universitatea Oradea și mediul privat, în așa fel încât să creăm condiții pentru dezvoltare. Pentru dezvoltarea județului în anii următori, este o necesitate existența unor oameni cu bune calificări profesionale, cu salarii bune pe piața forței de muncă. Prin urmare, pentru noi consolidarea învățământului dual rămâne o prioritate și în anii următori, nu doar în Municipiul Oradea, ci în tot județul Bihor”, a precizat Ilie Bolojan.

În al doilea rând, Consiliul Județean Bihor propune reconversia campusului școlar care este în construcție pe strada Ceyrat din Municipiul Oradea, dintr-un campus pentru învățământ special în unul pentru învățământ dual.

Din datele Inspectoratului Școlar Județean Bihor, se constată faptul că numărul elevilor înscriși în unitățile de învățământ special este în scădere. În anul școlar 2019 – 2020 erau înscriși 858 de elevi, iar în 2020 – 2021, 773.

De asemenea, atât școlile speciale, cât și Inspectoratul Școlar Județean, consideră că este inoportună reunirea tuturor ciclurilor de școlarizare în același spațiu, precizând că elevii preșcolari nu sunt compatibili cu elevii cu tulburări de comportament din ciclul profesional. Interacțiunea cu elevi de alte vârste și diagnostice ar putea duce la stagnări în evoluție.

În plus, Ministerul Educației își propune integrarea unui număr cât mai mare de elevi din învățământul special în cel de masă. Așadar, campusul aflat în prezent în construcție este supradimensionat față de necesitățile și prognozele legate de învățământul special din județul Bihor.

Campusul poate fi foarte ușor reconfigurat, pentru că lucrările acoperă toate necesitățile unui campus general: sunt spații de cazare, ateliere de lucru, săli de curs, bibiliotecă, cabinet medical, cantină, sală de mese. Prin urmare, respectă toate necesitățile unui spațiu general de învățământ, inclusiv pentru cel dual”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, în conferința de presă.

Un avantaj al dezvoltării unui campus pentru învățământul dual este poziționarea geografică a acestuia. Se află în imediata vecinătate a Universității Oradea și a viitorului Parc Științific și Tehnologic, un proiect realizat din fonduri europene de Consiliul Județean Bihor.

Companiile mari din județul Bihor se vor implica, de asemenea, în susținerea acestui tip de învățământ atât prin predare, cât și prin dotarea unor spații și alocarea unor burse pentru elevi.

Ilie Bolojan a mai precizat „Modelul nostru este Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov. La materiile de specialitate, ne vom baza pe inginerii și maiștrii de la marile companii. Una dintre problemele pe care le-am realizat în acești ani este o ușoară decuplare a sistemului de învățământ față de mediul ecomomic. Companiile erau reticente să dezvolte clase de învățământ dual, pentru că materiile de specialitate care se predau acolo nu aveau nicio legătură cu ceea ce face o companie în realitate. Sunt convins că se va dovedi în anii următori că majoritatea absolvenților sunt angajați de către companiile care vor avea clasele de învățământ dual.

Finanțarea cu fonduri europene reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea acestui proiect în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, fără TVA. În prezent, construcția este realizată în proporție de 80%, toate decontările făcute către constructor fiind alocate din bugetul propriu al Consiliului Județean Bihor.

Atât înființarea consorțiului, cât și reconversia campusului școlar vor fi pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi, 22 septembrie.

Anterior Circulație suspendată temporar la ieșirea din Tinca spre Belfir

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor