Contact

Concesionarea stației de biogaz Săcueni | A fost desemnat câștigătorul

Acasă > Mediu > Concesionarea stației de biogaz Săcueni | A fost desemnat câștigătorul

Uzina de Biogaz din Săcueni va fi dată în concesiune unor operatori privați. Stația va fi gestionată de asocierea de firme S.C AVE BIHOR S.R.L și S.C. NEW LIFE ENERGY S.R.L., singurul ofertant în cadrul procedurii de licitație pentru delegarea gestionării activității de exploatare a uzinei.

Consiliul Județean Bihor are calitatea de asociat în ADI Ecoland, alături de comunele Săcueni și Diosig. Concesionarea stației din Săcueni are ca scop asigurarea unei bune funcționări a instalației și producerea energiei vezi la capacitățile maxime.  

Un raport recent întocmit de Comisia Europeană atestă că o cantitate de 153 milioane de tone/an de deșeuri biodegradabile (alimentare) sunt generate la nivelul Uniunii Europene, cantități în creștere cu aproximativ 8% în fiecare an. Statele membre au angajamente serioase de reducere a cantităților generate și de creștere a cantităților reciclate.

În acest context, centrala pe biomasă de la Săcueni poate spori producerea energiei electrice generată din surse regenerabile și va determina scăderea cantității de deșeuri eliminate prin depozitare.

Stația va fi integrată în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, gestionat de Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group. Astfel, materia primă va fi asigurată din deșeuri biodegradabile.

Cantitatea estimată de materie primă care urmează a fi prelucrată în staţia de biogaz este de 45.500 t/an (estimat – 21% deșeuri municipale biodegradabile, 23% deșeuri din agricultură, 56% deșeuri biodegradabile din procese de producție). Prin activitatea de operare a Uzinei de Biogaz Săcueni, operatorul își asumă atingerea unui nivel de producție al energiei verzi din surse regenerabile de 2.500 Mwh/an.

Concesionarea stației de biogaz aduce beneficii ținând cont de două aspecte. Unul financiar, deoarece Consiliul Județean Bihor a acoperit până acum aproape integral activitatea prin subvenții, în timp ce veniturile obținute erau de aproximativ 10% din această sumă. Al doilea aspect este de ordin tehnic, pentru că se intenționează utilizarea ca materie primă a deșeurilor biodegradabile. În acest fel, vor scădea cantitățile de deșeuri biodegradabile de la groapa de gunoi. Le mulțumesc colegilor de la cele două primării, Săcueni și Diosig, că au susținut această inițiativă”, a precizat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Durata contractului, care se va semna la jumătatea lunii august, va fi de 120 de luni. Pentru fiecare an contractual, delegatul va plăti ADI ECOLAND BIHOR o redevență de 500.000 lei, fără TVA.

Centrala aflată în proprietatea ADI Ecoland a fost realizată printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013. Aceasta a fost inaugurată anul 2016 și a costat 23,6 milioane lei.

Anterior Întâlniri cu primarii pe tema producției de energie verde

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor