Consiliul Județean Bihor a adoptat în ultimii ani mai multe măsuri pentru reducerea cheltuielilor de funcționare. Una dintre acestea se referă la achiziționarea în comun a produselor consumabile necesare activității aparatului propriu și a instituțiilor subordonate, prin Unitatea Centralizată de Achiziții (UCA).
Săptămâna trecută s-a semnat acordul-cadru pentru produsele de curățenie cu firma care a câștigat licitația, în urma evaluării celor 8 oferte depuse.
Licitația a fost împărțită în două loturi, având ca obiect achiziționarea a 53 de tipuri de produse de curățenie, de la detergenți, soluții de curățat, până la diverse tipuri de produse de igienă pentru Lotul 1, și 8 tipuri de soluții dezinfectante pentru Lotul 2.
Acordul-cadru pentru produsele de curățenie a fost atribuit firmei SC Side Grup SRL, cu o valoare de 3.900.714,96 lei, fără TVA, pentru Lotul 1, iar pentru Lotul 2 cu o valoare de 585.449,59 lei, fără TVA.
Pentru aceste produse, durata contractelor-cadru este de 36 de luni, timp în care furnizorii vor livra produsele necesare în funcție de solicitările beneficiarului. Sumele prevăzute în contracte reprezintă plafonul financiar pentru întreaga perioadă de 36 de luni, acoperind toate livrările ce vor avea loc în acest interval.
Vă reamintim că în luna septembrie, anul acesta, a fost semnat acordul-cadru pentru achiziționarea produselor de birotică și papetărie.
UCA a fost înființată printr-o colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și Agenția Națională pentru Achiziții Publice, cu scopul de a derula proceduri de licitații pentru autoritatea județeană și instituțiile subordonate acesteia.
Compartimentul UCA funcționează în cadrul Consiliului Județean Bihor din 27 iulie 2023 și are un angajat.
Avantajele funcționării Unității Centralizate de Achiziții sunt:
- Reducerea cheltuielilor generate de achizițiile publice;
- Profesionalizarea personalului implicat în derularea achizițiilor;
- Reducerea riscului de fraudare a procesului de achiziție publică, prin diminuarea riscurilor și a fenomenului de corupție;
- Acces facil pentru toți operatorii economici interesați de participarea la astfel de proceduri de achiziție;
- Asigurarea unor servicii de calitate pentru obținerea unor contracte avantajoase din punct de vedere economic și calitativ pentru autoritățile contractante;
- Îmbunătățirea capacității administrative;
- Creșterea gradului de transparență în derularea procedurilor de achiziții.