Decizie finală a instanței | Stația de tratare a deșeurilor va fi pusă în funcțiune

Acasă > Mediu > Decizie finală a instanței | Stația de tratare a deșeurilor va fi pusă în funcțiune

Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, joi, 18 august, să respingă contestația depusă de firma EcoBihor în legătură cu procedura de licitație pentru operarea Stației de Tratare Mecanico-Biologică (TMB) din Oradea. Practic, firma desemnată câștigătoare, SC Girexim Universal SA, va începe efectiv operarea stației.

Vă reamintim că în data de 18 iulie 2022, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group a semnat contractul cu firma câștigătoare, dar a doua zi firma EcoBihor, una dintre firmele care a participat la licitație, a depus o contestație în instanță pentru suspendarea contractului și a procedurii de licitație.

,,Stația TMB a fost finalizată în 2017, dar nu a putut fi pusă până acum în funcțiune deoarece două licitații anterioare au fost anulate. Mă bucur că am ajuns să finalizăm această procedură, a treia, și să putem să punem în funcțiune stația. Prin punerea în funcțiune a acesteia, cantitatea de deșeuri reziduale care ajunge să fie depozitată la groapa de gunoi va fi semnificativ redusă. Deșeurile reziduale vor trece printr-un proces de dezumificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3 și 5% deșeuri reciclabile. O bună parte din deșeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat, la groapa de gunoi, doar ce rămâne”, a declarat Mircea Mălan, președinte al A.D.I. Ecolect Group și vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în staţia de tratare mecano-biologică este de 60.000 t/an (estimat – 60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, 30% alte deșeuri). Cantitatea de compost (CLO) generată va fi de 22.200 t/an, iar cantitatea de reziduuri de 25.600 t/an.

Aici vor fi tratate deșeurile reziduale din patru zone ale județului: zona 1A – Municipiul Oradea, zona 1B – zona metropolitană Oradea, zona 5 – Marghita și zona 6 – Valea lui Mihai. Durata contractului cu SC Girexim Universal SA este de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenței va fi de 18.000 euro/ an. Operatorul va vira anual această sumă către (A.D.I.) Ecolect Group, iar A.D.I. Ecolect o va transmite mai departe către Consiliul Județean Bihor.

Anterior Prelungirea Centurii Beiuș, în etapa de exproprieri

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor