Contact

Fuziune între Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Orașului Oradea

Acasă > Cultură > Fuziune între Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Orașului Oradea

Astăzi, 27 aprilie, într-o conferință de presă susținută de către Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, a fost anunțată semnarea unui protocol de colaborare între cele două instituții pentru reorganizarea activității Muzeului Țării Crișurilor și a Muzeului Orașului Oradea. Începând cu 1 iulie, cele două muzee vor deveni o singură entitate juridică. Noua structură muzeală va funcționa în subordinea Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei, iar sediul va fi în actualul sediu al Muzeului Țării Crișurilor.

Fuziunea celor două instituții va duce la o strategie culturală unică, la reducerea cheltuielilor de funcționare (ca efect al fuzionării serviciilor suport) și la creșterea fondurilor alocate dotărilor în spațiile muzeale prin economiile realizate în urma reorganizării. De asemenea, vor fi folosiți cei mai buni experți locali pentru amenajarea noilor spații și va fi creat un card de turism unic pentru intrarea în muzee.

Am convenit trei etape în perioada următoare pe care noua structură muzeală să fie obligată să le respecte. Prima etapă este ca până la sfârșitul acestui an să fie finalizate lucrările la etajul II în clădirea Muzeului Țării Crișurilor și să deschidem secțiile de la acest etaj, de Artă și Istorie Contemporană. O a doua etapă ce se va derula până în primăvara anului viitor este finalizarea lucrărilor la etajul III din Muzeul Țării Crișurilor și deschiderea secției de Etnografie. Astfel, întreaga clădire va fi operațională. Tot până atunci va avea loc deschiderea Muzeului Francmasoneriei. A treia etapă, foarte importantă și unul dintre scopurile acestei fuziuni, este finalizarea amenajării sălilor în Palatul Princiar din Cetatea Oradea și marcarea Meridianului 0. Ne propunem ca aceste operațiuni de reorganizare a celor două structuri să se desfășoare în următoarele două luni ”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Toate spațiile din Cetatea Oradea sunt în prezent administrate de Muzeul Orașului Oradea. Prin această fuziune vor fi transferate Muzeului Țării Crișurilor spre folosință doar spațiile muzeale din Cetate. Restul spațiilor vor trece înapoi la Direcția Patrimoniu din Primăria Oradea”, a declarat Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, în conferința de presă.  

Consiliul Județean Bihor va asigura subvențiile necesare bunei funcționări a entității muzeale reorganizate, din fonduri proprii și din transferurile primite de la Municipiul Oradea.

Anterior Centru de conferințe pentru dezvoltarea turismului cultural, științific și de afaceri

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor