Contact

Încep lucrările la campingurile din Șuncuiuș, Vadu Crișului și Bratca

Acasă > Turism > Încep lucrările la campingurile din Șuncuiuș, Vadu Crișului și Bratca

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a fost într-o vizită de lucru în Defileul Crișului Repede, unde sunt în derulare proiecte pentru dezvoltarea turismului și protecția mediului. A fost însoțit de Ionuț Sturz, primarul comunei Bratca, Doru Gabor, primarul comunei Șuncuiuș, și Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului, proiectantul și reprezentanții firmei Silvania. În aceste 3 comune vor fi amenajate campinguri pentru iubitorii de natură.

În Bratca vor fi amplasate șase foișoare deschise din lemn și o clădire cu grătar și terasă acoperite, dușuri și grupuri sanitare. În Șuncuiuș vor fi amplasate patru foișoare, o construcție cu grupuri sanitare, dușuri, sală de conferințe și spații administrative și o clădire cu birouri și punct de informare. În comuna Vadu Crișului vor fi, de asemenea, două construcții cu spațiile menționate anterior și opt foișoare.  

Proiectul mai include dotarea cu bănci, amenajarea de alei pietonale din materiale naturale din zonă (pietriș), iluminat inteligent și crearea de spațiu verde pentru amplasarea corturilor. Totodată, se va realiza o parcare din pietriș.  Termenul de execuție este de 5 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

,,Turismul este una dintre componentele cele mai importante care va duce la dezvoltarea județului nostru. Frumusețea zonei montane trebuie protejată și, în același timp, pusă în valoare, astfel încât iubitorii de natură să aibă parte de o experiență autentică, în spații amenajate corespunzător. Mulțumesc domnilor primari Ionuț Sturz, Doru Gabor și Dorel Cosma pentru colaborarea în amenajarea acestor locuri,” a declarat Mircea Mălan.

Proiectul tehnic a fost finalizat, firma a început organizarea de șantier, iar în perioada următoare vor începe lucrările propriu-zise. Licitația a fost câștigată de  Silvania, o companie din Bistrița-Năsăud, iar valoarea totală a contractului este de 8.527.242.65, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene.

Turism civilizat, cu protejarea naturii

Investițiile fac parte din proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului”, realizat în cadrul unui parteneriat dintre Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider de proiect, Consiliul Județean Bihor și primăriile Bratca, Dobrești, Șuncuiuș și Vadu Crișului.

Investiția mai prevede amenajarea a cinci peșteri (2 peșteri pentru accesul publicului – Vadu Crișului și Unguru Mare și 3 peșteri pentru speoturism – Vântului, Osoi și Igrița), decolmatarea Lacului Vida din comuna Dobrești, în zonă urmând a se amenaja un camping cu patru foișoare din lemn și o construcție cu o sală multifuncțională, spații administrative, grupuri sanitare și dușuri.

Obiectivul proiectului este încurajarea vizitării siturilor Natura 2000 într-un mod organizat și civilizat, cu un impact cât mai redus asupra naturii.

Aceste investiții vor contribui la conservarea biodiversității și la asigurarea unor spații pentru educație ecologică pentru comunitate și vizitatori.

Vă reamintim că sunt în implementare alte două proiecte în parteneriat cu ANANP, în pe situl Natura 2000 Muntele Șes, unde se amenjează o tabără pentru educație ecologică, și pe sitului de importanță comunitară Tășad, unde se amenajează o peșteră.

Anterior S-a deschis platforma de deșeuri din Beiuș

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor