Contact

Incursiune interactivă în istorie, artă și etnografie, la Muzeul Țării Crișurilor

Acasă > Fonduri europene > Incursiune interactivă în istorie, artă și etnografie, la Muzeul Țării Crișurilor

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, a susținut astăzi, 21 decembrie, alături de Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal, și Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, o conferință de presă la finalizarea unui proiect important pentru cultura bihoreană.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal anunță finalizarea proiectului cu titlul Romanian-Hungarian Cross-Border Education Center of Cultural and Historical Heritage/Centrul Educațional Transfrontalier Româno-Maghiar, pentru conservarea patrimoniului cultural și istoric ROHU 446”, proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, prioritate de finanțare PA1- Protecția comună și utilizarea eficientă a valorilor și resurselor comune, SO 6 / c – Exploatarea durabilă a patrimoniului natural, istoric și cultural în zona eligibilă.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 55 luni, începând cu data de 1 iunie 2019, cu dată de finalizare 31 decembrie 2023.

Partenerii proiectului au fost: Primăria municipiului Debrecen; Teatrul Csokonai din Debrecen; Muzeul Țării Crișurilor Oradea; Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, succesor în drepturi și obligații al Revistei Várad.

Valoarea totală a proiectului a fost de 10.172.739,24 Euro din care Muzeului Țării Crișurilor i-au revenit: 2.835.852,69 Euro, din care valoarea eligibilă nerambursabilă ERDF a fost de 2.225.010,02 Euro, cofinanțarea din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice  340.302,32 Euro,respectiv contribuția proprie în valoare de 270.540,35 Euro,asigurată cu sprijinul finanțatorului instituției, Consiliul Județean Bihor.

Obiectivul proiectului l-a reprezentat amenajarea secțiilor de Istorie, Artă și Etnografie (etajele II și III),  folosind un concept expozițional  modern și interactiv, care să ofere vizitatorilor o experiență vizuală unică, precum și crearea unei oferte culturale variate, destinate  turiștilor din România și din afara țării, ce vizitează Oradea și județul Bihor.

Rezultatele proiectului:

  • Terminarea lucrărilor de amenajare interioară și dotarea cu piese muzeale în spații destinate publicului pe o suprafață totală de 3510 metri pătrați din clădirea Muzeului Țării Crișurilor, prin finalizarea expozițiilor de la etajele II și III, precum și a sălii de conferințe, astfel:

Sala de conferință (739 metri pătrați);

Secția de Istorie (etajul II – 364 metri pătrați)

Secția de Artă (etajul II- 1050 metri pătrați)

Secția de Etnografie (etajul III – 1357 metri pătrați

Achiziționarea de elemente de mobilier, de butaforie, precum și tehnologie multimedia.

Date de contact: Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Str. Armatei Române nr. 1/A, cod 410087, Oradea, Bihor.

Persoană de contact: Prof. Univ. Dr. Gabriel Moisa; website: www.mtariicrisurilor.ro, email: contact@mtariicrisurilor.ro, telefon: 0259.706.101, fax: 0259.479.918 website: www.mtariicrisurilor.ro.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Declinarea responsabilității: Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.

Anterior 12 platforme de deșeuri mari, finalizate

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor