Contact

Inelul rutier metropolitan | A fost aprobat studiul de fezabilitate

Acasă > Infrastructură > Inelul rutier metropolitan | A fost aprobat studiul de fezabilitate

În ședința extraordinară a Consiliului Județean Bihor de astăzi, 10 iunie, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru inelul rutier metropolitan. Drumul va ocoli Municipiul Oradea în partea de sud, la o distanță de aproximativ 5 kilometri de actuala centură.

Inelul metropolitan va avea o lungime de 17 kilometri și va asigura legătura cu drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin.

Execuția lucrărilor va fi realizată pe două tronsoane. Primul tronson are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Cel de-al doilea sector de drum pornește de la acest viaduct și ajunge în Orșorhei, ocolind localitățile Băile 1 Mai și Cheriu.  

Această rețea de drumuri va face ca circulația în zona metropolitană a Municipiului Oradea să fie descongestionată în anii următori. De asemenea, va constitui un coridor de dezvoltare pentru localitățile din linia a doua, care astăzi nu au acces direct la drumuri modernizate. Împreună cu cele trei primării, Oșorhei, Nojorid și Sânmartin am realizat studiul de fezabilitate și am stabilit traseul acestui inel”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, într-o conferință de presă care a precedat ședința extraordinară.

Drumul este prevăzut cu două benzi, câte una pe sensul de circulație. Pe traseu vor fi construite două poduri, mai multe girații și două viaducte cu o lungime de 335,8 de metri, respectiv 395,8 de metri.

Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiției este de 289.414.866,11 lei, inclusiv TVA. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările pentru Municipiul Oradea și Consiliul Județean Bihor. Cele două instituții au alocate împreună peste 180 de milioane de lei.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a mai menționat: „Ne propunem ca în perioada următoare să semnăm contractul de finanțare pe programul „Anghel Saligny” și să derulăm procedura de licitație pentru selectarea unui consorțiu pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor. Durata de proiectare este estimată la 4 luni, iar durata efectivă de construcție, la un an și jumătate. Dacă nu vor fi probleme, în această toamnă am putea avea echipa de constructori și proiectanți, iar la primăvara anului viitor ar putea începe lucrările. Drumul ar putea fi finalizat în toamna anului 2024.”

Vă reamintim că pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Anterior Câștigătorii concursului ,,EcoProvocarea”, ediția 2022

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor