Lansarea campaniei „Iunie – luna curățeniei în județul Bihor”

Acasă > Societate civilă > Lansarea campaniei „Iunie – luna curățeniei în județul Bihor”

Astăzi, 27 mai, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a anunțat lansarea campaniei „Iunie – luna curățeniei în județul Bihor”, o inițiativă a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group (ADI Ecolect). Asociația este compusă din Consiliul Județean Bihor și celelalte 101 unități administrativ-teritoriale (U.A.T.-uri) din județ.

ADI Ecolect va derula campania prin organizarea a două concursuri. Ideea centrală a acestui demers este ca întreaga comunitate – administrația publică, biserica, școala, mediul de afaceri, mass-media, organizații neguvernamentale de mediu și cetățenii să participe la rezolvarea problemei curățeniei în județul nostru.

Primul concurs, intitulat „Campionatul bihorean al curățeniei” se desfășoară în perioada 1  – 30 iunie 2021 în toate cele șase zone de operare din județul Bihor în care A.D.I. Ecolect Group implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. U.A.T.-urile dintr-o zonă (Lot) vor concura doar cu celelalte U.A.T.-uri din zona de care aparțin. În fiecare dintre cele 6 zone* vor exista câte 3 premii (Locul I -100.000 lei, Locul II – 10.000 lei și Locul III – 5.000 lei). Sumele vor fi destinate pentru implementarea unor proiecte destinate și copiilor.

În desemnarea câștigătorilor se va ține cont de cantitățile de deșeuri colectate de-a lungul întregii luni iunie, de pe raza fiecărei unități administrativ – teritoriale, care vor fi împărțite la numărul de locuitori. Vor conta deșeurile reciclabile colectate de la gospodării și cele colectate prin acțiunile de ecologizare de pe raza UAT-urilor (hârtie/carton, plastic/doze de aluminiu și sticlă), DEEE-urile (Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice) și va exista și o categorie „alte tipuri de deșeuri – voluminoase” (textile, saltele, mobilă).

Am făcut acest proiect pentru că vrem să atingem câteva obiective. În primul rând, vrem să schimbăm mentalitățile bihorenilor față de curățenia mediului înconjurător. Acest proiect nu este unul singular, ci este începutul unui proces constant de conștientizare și implicare a comunității în rezolvarea problemelor de mediu. Cred că numai în felul acesta vom ajunge să ne atingem obiectivele, dintre care cel mai important este această schimbare de mentalitate care stă în spatele unor obiceiuri nesănătoase de a ne arunca deșeurile peste tot”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al ADI Ecolect.

Cel de-al doilea concurs, intitulat „EcoProvocarea” se desfășoară în perioada 1 – 15 iunie 2021 și se adresează copiilor claselor pregătitoare – VIII care învață în unitățile de învățământ din cele șase zone de operare. Elevii vor realiza un desen sau o pictură prin care își vor exprima viziunea asupra protejării mediului înconjutător și/sau asupra colectării corespunzătoare a deșeurilor. Vor fi stabiliți prin tragere la sorți câte doi câștigători din fiecare zonă, care vor primi câte un voucher în valoare de 1.000 de lei pentru achiziționarea unei biciclete. Cele douăsprezece lucrări câștigătoare vor fi expuse public.

Toate lucrurile duc spre copii, pentru că lor le datorăm multe și pe ei ne și bazăm atunci când vrem ca viitorul nostru să arate mai bine. Pe de o parte credem că dacă sunt implicați în astfel de acțiuni, copiii vor dobândi o mentalitate corespunzătoare, sănătoasă față de protecția mediului, față de responsabilitățile pe care le avem fiecare dintre noi în legătură cu mediul înconjurător. Mai suntem convinși că prin intermediul copiilor putem schimba în bine mentalitatea părinților și a bunicilor. Din această pricină am impus aceste condiții ca toate premiile să ajungă în final spre copii”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean.

În prezent, cetățenii (persoane fizice) și companiile (persoane juridice) colectează prindeșeurile separat, în 4 fracții în mediul rural (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă și deșeu rezidual) și în 5 fracții în mediul urban (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, deșeu biodegradabil și deșeu rezidual).

DSC_4225

*zona 1B –  Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard, Toboliu;

zona 2– oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului;

zona 3– compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

zona 4– oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

zona 5– oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

zona 6- oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

Anterior Vizită în teren pentru definitivarea traseului Centurii Sântandrei

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor