Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a anunțat astăzi, 24 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea celei de-a patra ediții a proiectului Luna curățeniei în Bihor.
La conferința de presă au mai participat Horea Abrudan, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, și Tudor Bungău, președintele Uniunii Studenților din Oradea, parteneri în acest proiect.
Luna curățeniei în Bihor este un demers al întregii comunități bihorene, inițiat de Consiliul Județean Bihor și organizat în parteneriat cu ADI Ecolect Group, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea din Oradea, mediul de afaceri local, ONG-uri de profil, cultele religioase și presa.
„Ne strângem din nou întreaga comunitate pentru a răspunde acestei realități care este a fiecăruia dintre noi și a tuturor deopotrivă: nevoia unui mediu mai curat. Vom continua pe cele două direcții, respectiv Campionatul bihorean al curățeniei, adresat tuturor unităților administrativ-teritoriale din județul Bihor, și EcoProvocarea, un proiect adresat elevilor din județul nostru. Iar în acest an, pentru că am promis să îi implicăm și pe studenți, am încheiat un parteneriat cu Uniunea Studenților din Oradea”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Uniunea Studenților din Oradea se alătură campaniei cu proiectul Green Wings, care se derulează pe parcursul a patru zile, în perioada 9 -12 mai.
„Am văzut această oportunitate prin care noi ne putem implica mai mult în ridicarea nivelului de conștientizare în rândul tinerilor. Este un proiect dedicat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani. Vom avea patru zile de activități prin care dorim să îmbinăm teoria cu practica. Vom face o vizită la EcoBihor și la stația de tratare biomecanică, vom avea o acțiune de plantare de o mie de puieți la Coada Lacului și o conferință pe tema protecției mediului înconjurător. În ultima zi vom organiza un cros și o petrecere în Piața Ferdinand din Oradea”, a precizat Tudor Bungău, președintele USO.
La fel ca în anii precedenți, în luna mai vor fi organizate două competiții: Campionatul bihorean al curățeniei, care se adresează primăriilor din județ, și EcoProvocarea, o competiție pentru elevii din județul Bihor.
Înscrierile în „Campionatul bihorean al curățeniei” se fac până în 10 mai 2024. Concursul are un fond total de premiere de 1.080.000 lei. Vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare, respectiv Locul I – 100.000 lei, locul II – 50.000 lei și locul III – 30.000 lei. 10% din fiecare premiu este destinat fondului de premiere al elevilor care fac parte din EcoCluburile înființate la nivelul fiecărei școli.
În cadrul Campionatului se va ține cont de următoarele criterii:
- Cantitatea de deșeuri reciclabile colectată în luna mai 2024, raportată la numărul de locuitori din zonă, conform datelor de la Institutul Național de Statistică;
- Evoluția gradului de colectare a deșeurilor în comparație cu anul precedent, măsurată ca diferența între media gradului de colectare în anul 2023 și media gradului de colectare în lunile martie, aprilie și mai 2024. Gradul de colectare se referă la procentul de deșeuri reciclabile colectate separat față de totalul de deșeuri colectate.
Concursul EcoProvocarea se desfășoară în perioada 1 mai – 31 mai 2024 și se adresează elevilor înscriși în clasele I – XII în școlile din toate unitățile administrativ- teritoriale din județul Bihor.
Elevii vor avea de parcurs patru etape pentru a câștiga unul dintre cele 252 de premii în valoare de 500 de lei fiecare, sub formă de voucher la un magazin cu articole sportive. Etapele sunt: participarea la o ștafetă sportivă organizată în școala unde învață, participarea la cel puțin o acțiune de igienizare, adoptarea unui spațiu verde pentru protejarea și studierea florei și faunei și completarea unei fișe de evaluare.
Vor fi acordate și 3 premii speciale care constau în tabere de educație ecologică pentru elevii care vor fi trași la sorți dintre cei care îndeplinesc toți pașii concursului.
„Față de anul trecut, am inclus în această activitate și profesorii de religie, pentru că practic pot prezenta la orele pe care le au în luna mai, pe lângă relația omului cu Dumnezeu, și relația omului cu natura. Astfel, credem că vom genera discuții și pe această latură despre ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător”, a precizat Horea Abrudan, inspector școlar general.
Detalii despre Luna curățeniei în Bihor, pe www.ecolect.ro.