Contact

Parteneriat pentru dezvoltarea zonelor turistice din județul Bihor

Acasă > Turism > Parteneriat pentru dezvoltarea zonelor turistice din județul Bihor

În ședința extaordinară de astăzi, 12 mai, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind încheierea a trei parteneriate între Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și Consiliul Județean Bihor.

Scopul parteneriatelor este de a atrage fonduri europene pentru implementarea unor măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 în zonele Lacul Pețea, Valea Iadei și Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, care sunt în administrarea ANANP. Există oportunitatea de a atrage fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) – pe Axa Prioritară 4, care are ca obiectiv protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric.

Consiliile județene și autoritățile locale nu sunt eligibile pentru a accesa fonduri europene pe Axa 4, singura instituție eligibilă fiind Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Pentru că vrem să realizăm proiecte de dezvoltare în zona turistică, proiecte care să contribuie la păstrarea biodiversității și a frumuseților locurilor, s-a ajuns la ideea de a încheia aceste protocoale de colaborare pe trei arii protejate din județul Bihor, cu planuri de management aprobate. Vrem ca împreună cu partenerii noștri să rezolvăm problemele existente, de la Munții Codru Moma cu acel aven Câmpeneasa, care este, din plăcate, plin cu deșeuri, la toate amenajările care se fac în peșteri ca ele să devină vizitabile, la locurile de parcare ce lipsesc, la camping-urile care nu corespund”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, în conferința de presă care a precedat ședința extraordinară.

Consiliul Județean Bihor va avea rolul de a elabora cererile de finanțare și studiile pregătitoare necesare (de fezabilitate, de împădurire, de reconstrucție a pajiștilor) pentru ariile naturale protejate. ANANP, liderul de parteneriat, va asigura suportul tehnic și logistic necesar pentru elaborarea cererilor de finanțare și le va depune la Ministerul Fondurilor Europene.

Anterior Două centre medicale de urgență, în Padiș și Stâna de Vale

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor