Contact

Pasaj subteran între Oradea și Sântandrei, în cel mai important nod rutier din județ

Acasă > Infrastructură > Pasaj subteran între Oradea și Sântandrei, în cel mai important nod rutier din județ

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat luni, 26 iunie, într-o conferință de presă, realizarea unui pasaj subteran la intersecția dintre Drumul Expres Arad – Oradea, drumul de legătură dintre Municipiul Oradea și Autostrada Transilvania, pe strada care leagă Municipiul Oradea, prin str. Cazaban, de localitatea Sântandrei.

Inițial soluția aici era un sens giratoriu, care ar fi creat blocaje în trafic. Prin urmare, s-a recurs la această formulă de intersecție, care înseamnă bretele de mers înainte și viraj dreapta la joncțiunea dintre cele două drumuri expres și, de asemenea, un pasaj subteran pe sub drumul care leagă Oradea de viitoarea autostradă”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

În acest sens, Consiliul Județean Bihor a adoptat luni, 26 iunie, un protocol de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Primăria Municipiului Oradea și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea (ADI ZMO).

Proiectul „Amenajare la km 2+925 a unui pasaj inferior pe strada Bujac pe sub drumul „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sântandrei) – Autostrada A3 (Biharia)” prevede construirea unui pasaj subteran cu două benzi de circulație, trotuare și pistă pentru biciclete. Lățimea totală a pasajului va fi de 13 metri, din care 7 metri pentru cele două benzi de circulație și 3 metri pentru pistă. Înălțimea pasajului va fi de 5 metri.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 9.608.754,63 lei, fără TVA. CNAIR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj, va asigura 70% din finanțare, iar restul de 30% va fi contribuția Consiliului Județean Bihor, a Primăriei Municipiului Oradea și a ADI ZMO.

Această zonă va fi cel mai important nod rutier al județului Bihor, pentru că, pe de o parte se întâlnesc cele două drumuri expres, și pe de altă parte, pentru că se face drumul de legătură dintre Centura Sântandrei și Oradea. La începutul lunii iulie vom semna contractele cu firma Strabag, care este antreprenorul general al drumului de legătură cu A3, iar din a doua jumătate a lunii iulie vor începe efectiv lucrările, care se vor finaliza în toamnă”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.

Acest proiect a rezultat în urma unor adrese înaintate de Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea către CNAIR, prin care s-a solicitat renunțarea la sensul giratoriu de la km 2+925 pe „Legătura Centura Oradea – Autostrada A3” și realizarea în cadrul acestei investiții a pasajului subteran pe strada Bujac, precum și asigurarea conectării ulterioare a acestui drum cu bretelele de legătură ale Drumului Expres Arad – Oradea.

Investiția este cuprinsă în proiectul drumului de legătură dintre Municipiul Oradea și Autostrada A3, urmând a fi realizat de Strabag, compania care execută lucrările în prezent.

Anterior S-a semnat contractul pentru execuția a 12 platforme de deșeuri

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor