Consiliul Județean Bihor lansează un nou program pentru sprijinirea primăriilor din județ, pentru finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare. Anunțul a fost făcut astăzi, 20 august, de către președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, în ședința extraordinară de îndată.
„Necesitatea acestui program este dată de realitatea pe care o avem în județ. O treime din unitățile administrativ – teritoriale au proiecte, în principal de canalizare, nefinalizate, cu contractele de finanțare semnate în anii 2015 – 2016 prin programele PNDL 1 și 2. Aceste lucrări sunt blocate fie din cauza incapacității constructorilor, a soluțiilor date prin proiectele tehnice sau din cauza slabei capacități administrative a primăriei”, a explicat Ilie Bolojan.
Pentru a beneficia de acest sprijin, primăriile trebuie să fi început deja aceste lucrări între 2015 și 2016 prin programele PNDL 1 și 2, să aibă lucrările realizate în proporție de cel puțin 30% și să adopte politici locale pentru creșterea numărului de branșamente.
De asemenea, primăriile trebuie să se angajeze la cofinanțarea lucrărilor neeligibile în proporție de cel puțin 30% și să asigure operarea sistemelor de apă și canalizare de către un operator licențiat până la recepția finală a lucrărilor.
Unitățile administrativ teritoriale pot benefica, pe lângă sprijin financiar, de expertiză tehnică, juridică sau de achiziții publice din partea Consiliului Județean Bihor. Valoarea maximă a cofinanțării de care poate beneficia o autoritate publică locală este de 300.000 euro.
„Credem că, în anii următori, la fel cum am susținut proiectele de extindere a rețelelor de gaz, alături de programele guvernamentale precum Anghel Saligny și fondurile europene accesate, implicarea Consiliului Județean va continua să aducă rezultate. Și acest program de sprijin dedicat autorităților locale pentru finalizarea rețelelor de canalizare va conduce în anii următori la reducerea numărului de rețele nefuncționale, iar bihorenii vor avea condiții civilizate de trai”, a adăugat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Programul este lansat în consultare publică, urmând ca în perioada următoare să aibă loc întâlniri cu primarii comunelor care ar putea beneficia de acest sprijin. Toți cei interesați sunt invitați să trimită propuneri sau sugestii până pe 9 septembrie 2024, la adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro sau la sediul Consiliului Județean Bihor. Documentul poate fi consultat pe site-ul instituției, www.cjbihor.ro, la secțiunea Informații publice/Anunțuri.
Conform datelor publicate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în județul Bihor sunt peste 30 de primării cu proiecte nefinalizate prin programele guvernamentale PNDL 1 și 2. Dintre acestra, 29 mai au de decontat cel puțin 10%: Aleșd, Aușeu, Avram Iancu, Biharia, Buduslău, Buntești, Câmpani, Cociuba Mare, Derna, Dobrești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Pocola, Popești, Roșiori, Sâmbăta, Suplacu de Barcău, Șuncuiuș, Tileagd, Tulca, Brusturi, Curățele, Lunca, Sârbi, Uileacu de Beiuș, Budureasa, Cărpinet, Sânnicolau Român.