Contact

Raport de activitate la jumătatea mandatului

Acasă > Infrastructură > Raport de activitate la jumătatea mandatului

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședinții Mircea Mălan și Călin Gal au prezentat într-o conferință de presă astăzi, 20 octombrie,  raportul de activitate la doi ani de la preluarea mandatului.

Am considerat că întotdeauna buna guvernare este o condiție de bază a dezvoltării, în afară de alți factori care concură la prosperitatea unei comunități. Ne-am dorit foarte mult să transformăm Consiliul Județean Bihor într-o instituție care este un factor de dezvoltare și care este orientată spre bihoreni”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Schimbarea de atitudine

Una dintre direcțiile pe care conducerea Consiliului Județean Bihor s-a axat de la începutul mandatului a fost schimbarea de atitudine în diverse domenii atât la nivelul aparatului propriu, al instituțiilor subordonate, cât și la nivelul autorităților publice locale.

În acest sens, Direcția Arhitect-Șef din cadrul Consiliului Județean Bihor a redus semnificativ timpii de eliberare a autorizațiilor de construire (5 sau 10 zile lucrătoare) și a certificatelor de urbanism (5 zile lucrătoare).

Managerii instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Bihor sunt evaluați în funcție de indicatorii de performanță stabiliți la începutul mandatului. La nivelul primăriilor din județ s-a realizat un audit pentru a gestiona cât mai eficient resursele autorităților locale.

Reducerea cheltuielilor de funcționare prin reorganizările efectuate la începutul mandatului, fuziunea dintre Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Orașului Oradea, renunțarea la chiriile spațiilor în care funcționau anumite instituții sunt măsuri luate pentru o cheltuire mai eficientă a banului public.

Impunerea unor regulamente de curățenie și construire sunt alte măsuri luate în acest sens.

Parteneriate pentru dezvoltarea județului

Consiliul Județean Bihor este un partener pentru cei care realizează proiecte importante în județ. Instituția sprijină primăriile atât logistic, cât și financiar, în asigurarea curățeniei pe teritoriile administrativ – teritoriale și în introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, dar și în alte proiecte pe care acestea le au în desfășurare.

Pentru realizarea propriilor proiecte, Consiliul Județean Bihor se bazează pe sprijinul partenerilor publici și privați. Printre aceștia, amintim Primăria Municipiului Oradea, primăriile din județ, ministere, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, instituții din Ungaria, companii și cetățeni.  

Cheltuieli mai mici de funcționare și bugete mai mari pentru dezvoltare

În cei doi ani am făcut o reducere a cheltuielilor de funcționare de 65 de milioane de lei, nu numai în aparatul propriu, ci și în instituțiile subordonate. Înseamnă aproximativ 13 milioane de euro, care au fost redirecționați în dezvoltare. Totodată, am analizat modul în care se fac licitațiile. Anul acesta, împreună cu Agenția Națională pentu Achiziții Publice, am demarat înființarea unei Unități Centralizate de Achiziții, prin care vor fi efectuate toate licitațiile Consiliului Județean Bihor și ale instituțiilor subordonate. Acest lucru va duce la economii importante. În 2021 și în 2022, partea de dezvoltare a crescut cu 422 milioane lei, cu 150 – 180% mai mult față de perioadele anterioare”, a explicat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Atragerea de fonduri europene, guvernamentale și private este în continuare o prioritate a Consiliului Județean Bihor. Sunt în pregătire sau în derulare proiecte noi din fonduri europene în valoare de peste 300 de milioane de euro, la care se adaugă Drumul Expres Arad-Oradea, în valoare de peste 1 miliard de euro.

Inelul rutier metropolitan este un alt proiect nou în valoare de peste 50 de milioane de euro, cu finanțarea asigurată din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Investițiile private aduc în județul Bihor peste 40 de milioane de euro (Terminalul Cargo, Școala Internațională și hotelul din Municipiul Oradea).

Proiecte importante pentru județul Bihor

Consiliul Județean Bihor are în prezent, în diferite faze de implementare, proiecte importante de infrastructură rutieră: Drumul expres Arad – Oradea, Centurile Aleșd, Beiuș, Sânmartin, Inelul Rutier Metropolitan, centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea – Oșorhei, Nojorid și Sântandrei, Centura Biharia și drumul de legătură dintre Biharia și Paleu.

Un județ curat este una dintre prioritățile Consiliului Județean Bihor. La începutul mandatului a fost pus în funcțiune Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor.

Suntem singurul județ din România care colectează deșeurile pe 5 fracții în mediul urban și pe 4 fracții în mediul rural, gradul de colectare selectivă ajungând la 35%. Am derulat acțiuni de conștientizare, în principal prin cele două ediții ale campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, unde a participat întreaga comunitate bihoreană. De asemenea, împreună cu Ecolect avem pregătite mai multe investiții. Printre acestea se numără realizarea a 32 de platforme de depozitare a deșeurilor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

O altă direcție importantă pentru Consiliu este dezvoltarea turismului și promovarea produselor tradiționale, a tradițiilor și a meșteșugurilor. Din această perspectivă, județul Bihor este singurul județ din România care a încheiat parteneriate cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

În următoarea perioadă vor fi depuse mai multe cereri de finanțare pentru dezvoltarea turismului și protejarea anumitor zone din ariile protejate (în localitățile Șinteu, Aușeu, Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca, Dobrești, Drăgești).

Anterior Au început lucrările la Centura Sânmartin

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor